donderdag 29 november 2018

Assemblee benoemt commissies ter voorbereiding behandeling drie wetsontwerpen wijziging kiesstelsel

Coalitie en de VHP zijn voorstander van de wijzigingen

Standpunt VHP zorgt binnen eigen partij en oppositie voor felle afkeurende reacties


De Nationale Assemblee zal in een huishoudelijke vergadering vandaag,  donderdag 29 november 2018, commissies benoemen die de drie wetsontwerpen voor wijziging van het kiesstelsel zullen voorbereiden voor openbare behandeling. Het gaat om de wijziging van de Grondwet (artikel 163), de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties. Dit meldt Starnieuws.

Tot nu toe zijn de coalitiepartijen en de VHP voorstander van de wijziging. Hierdoor zal de 2/3 meerderheid die nodig is om alle wijzigingen door te voeren, worden gehaald. De VHP-leiding heeft al aangegeven voorstander te zijn van wijziging van het kiesstelsel. Dit heeft zowel binnen de eigen partij als bij bondgenoten van de VHP voor opschudding gezorgd.

NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft onomwonden gesteld, dat partners en vrienden verraad hebben gepleegd om verkiezingswinst te kunnen behalen in 2020.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi belegt vandaag een persconferentie waarin hij zal aangeven, dat de partij steeds heeft gesteld voorstander te zijn van wijziging van het kiesstelsel.


Verschillende voorstellen van de VHP zijn overgenomen door de presidentiële commissie onder leiding van Jules Wijdenbosch.

Naast de felle kritieken van de NPS, hebben ABOP, Pertjajah Luhur, PALU en DOE ook moeite met de wijziging van het kiesstelsel voor de verkiezingen van 2020. Zij vinden dat er nu geen ingrijpende wijzigingen moeten worden aangebracht in het kiesstelsel. Er is een integrale aanpak nodig die breed wordt gedragen voor de verkiezingen van 2025.

De ontwerpwetten zijn met de grootste spoed behandeld in de Staatsraad. De president heeft de ontwerpwetten gelijk doorgestuurd naar De Nationale Assemblee, die er meteen werk van maakt om commissies van rapporteurs te benoemen. Het gaat om invoeren van een evenredigheidsstelsel voor ressortraden, het verbieden van combinaties vóór de verkiezingen en het doen vervallen van de 1% regeling voor politieke partijen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten