donderdag 29 november 2018

Tienduizenden studenten, docenten, vakbonden en inheemse groepen de straat op in 32 grote steden Colombia

Belangrijkste eis demonstranten: een groter nationaal budget voor openbare universiteiten

(Bron foto's: EFE-Mauricio Dueñas Castañeda)

Colombiaanse studenten, docenten, vakbonden en inheemse groepen zijn woensdag 28 november 2018 in staking gegaan. Tienduizenden zijn de straten op gegaan van 32 grote steden. Honderdduizenden Colombiaanse studenten beschuldigen de regering van het verwaarlozen van het onderwijs van het land. 

Op woensdag namen studenten en leerkrachten de straten van Bogota in bezit, met het grootste protest sinds ze in oktober met hun protesten begonnen. 'We hebben veel protesten gehad, maar we staan ​​op het kritieke punt waar sommige universiteiten binnenkort sluiten vanwege een gebrek aan budget. Daarom besloten we om nationaal samen te komen, en we hebben de afgelopen 48 dagen gestaakt', zegt Miguel Angel Gomez, student Architectuur.

Hun belangrijkste eis: een groter nationaal budget voor openbare universiteiten. Terwijl studentenvakbonden met overheidsfunctionarissen onderhandelen, blijven studenten demonstreren.



President Ivan Duque sprak deze week de natie toe en zei dat hij hun zorgen hoorde. Duque beweert dat zijn regering het hoogste onderwijsbudget in de geschiedenis van het land heeft gehaald. 'We hebben enorme inspanningen geleverd te midden van ernstige beperkingen. Daarom nodig ik studenten uit om dit te waarderen en door te blijven denken over de toekomst in de komende vier jaar.'

De arbeiders vakbond en politieke partijen deden mee aan de demonstraties van woensdag en verklaarden zich tegenstander van de Duque-regering.

Hun grootste klacht gaat over hervormingen van de belastingheffing door de overheid, die op een bepaald moment een belasting op de toegevoegde waarde bevat voor basisgoederen zoals brood en fruit. 'Deze financiële hervorming door president Duque hoopt de belastingen te verhogen voor de armste mensen in het land met als doel de belastingen voor transnationale bedrijven en grote bedrijven te verlagen', zei Manuel Sarmiento, een lokale functionaris bij de Colombiaanse oppositiepartij.

Terwijl de toenemende oppositie de regering dwong om haar oorspronkelijke plan om basisvoedselproducten te belasten te herroepen, bleven werknemersvakbonden ontevreden over het beleid van Duque. 'Morgen, zeven uur 's morgens, zullen we een vergadering beleggen om vast te stellen wat we doen... als de regering deze burgeruitingen negeert', zei Diojenes Orjuela, president van de Central Unitaria de Trabajadores.

Protesten vinden plaats in 32 steden van Colombia en daarom wordt dit de 'Tomas de Capitales' genoemd - de 'overname van steden'.

(Suriname Mirror/CGTN America/Infobae.com/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten