donderdag 29 november 2018

VHP-leider Santokhi: 'VHP gaat niet samenwerken vòòr en niet nà de verkiezingen'

Santokhi legt in persconferentie uit hoe partij staat ten opzichte van wijziging kiesstelsel


De VHP is geen voorstander van het verbieden van pre-electorale samenwerking, maar kan nog niet aangeven hoe in De Nationale Assemblee het stemgedrag zal zijn. De partij wil een integrale aanpassing van het kiesstelsel en zal met wijzigingen komen van de ingediende ontwerpwetten. Aan bepalingen die indruisen tegen nationale gevoelens, zal niet meegewerkt worden. Dit zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vanochtend, donderdag 29 november 2018, op een persconferentie in partijcentrum De Olifant, aldus Starnieuws. 

Op belangrijke vragen werd volgens Starnieuws, om de hete brij heen gedraaid. Over een eventuele samenwerking met de NDP bleef Santokhi herhalen, dat het volk om minstens 28 zetels wordt gevraagd. De partij wil voldoende mandaat om de leiding van het land over te nemen. De NDP heeft in acht jaren volgens de voorzitter van de VHP het land in een diepe crisis gestort. Mensen zijn verarmd in de afgelopen periode.

Santokhi heeft geen duidelijk antwoord gegeven op de vraag of de NDP wordt uitgesloten van een samenwerking in 2020, zo schrijft althans Starnieuws, terwijl hij bij herhaling zei, dat de VHP niet gaat samenwerken vòòr en niet nà de verkiezingen


De VHP is voorstander van een rechtvaardig, eenvoudig en transparant kiesstelsel, benadrukte partijkopstuk Stanley Raghoebarsing. De situatie waarbij in een ressort alle zetels gaan naar de partij die 51% van de stemmen haalt en de andere die 49% heeft gehaald niets krijgt, is zeer onrechtvaardig. Zo worden volgens Raghoebarsing vijanden gecreëerd, in plaats van vrienden die met elkaar samenwerken in het ressort. Door dit artikel aan te passen naar een evenredig stelsel komt de noodzaak tot samenwerking vóór de verkiezing weg te vallen.

Dan nog is de VHP van mening, dat politieke partijen zelf mogen bepalen of ze met elkaar willen samenwerken voor de verkiezingen. Het voorstel van de wetswijziging over het verbod komt niet van de VHP. maar van de NDP.

De 1% regeling werkt niet in de praktijk. Afgelopen verkiezingen hebben zeven partijen/combinaties minder dan 3.500 stemmen gehaald. De VHP heeft besloten alleen de verkiezing in te gaan in 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten