donderdag 29 november 2018

Gouverneur van de staat Rio de Janeiro, Brazilië, gearresteerd

(Bron foto: Mauro Pimentel-AFP)
Luiz Fernando Pezao verdacht van deelname aan corruptie- en witwas-bende


De politie in Brazilië heeft de gouverneur van de staat Rio de Janeiro gearresteerd op beschuldiging van deelname aan een corruptie- en het witwas-bende, aldus federale aanklagers. In de laatste klap in het gezicht van de Braziliaanse politieke elite in het Operação Lava Jato-onderzoek, werd Luiz Fernando Pezao donderdag 29 november 2018 samen met acht anderen aangehouden als onderdeel van het onderzoek, wat heeft geleid tot veroordelingen van tientallen vooraanstaande politici en mensen uit de zakelijke elite voor corruptie.


Noch de regering van Rio de Janeiro, noch de woordvoerders van de gouverneur reageerden onmiddellijk op verzoeken om commentaar.


Aanklagers beweren, dat Pezao tussen 2007 en 2014 deelnam aan een criminele organisatie toen hij secretaris van Openbare Werken en plaatsvervangend gouverneur was van voormalig gouverneur Sergio Cabral, die was veroordeeld en gevangen gezet. Cabral leidde de regeling, die miljoenen in steekpenningen van bouwfirma's in ruil voor infrastructuurcontracten vergde, met inbegrip van één gebonden aan het WK.


Aanklagers stellen nu, dat Pezao geld heeft ontvangen van de publieke schatkist in ruil voor het geven van politieke steun aan leden van de criminele organisatie. Het geld dat hij ontving werd later witgewassen, zeiden openbare aanklagers in een verklaring. Hij ontving in totaal ongeveer 25 miljoen reais, nu ongeveer 39 miljoen reais ($ 6,49 miljoen) van 2007 tot 2015, waarvan de autoriteiten toestemming hebben gekregen om beslag op te leggen, zeiden ze.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/G1.Globo/Reuters/Twittter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten