donderdag 29 november 2018

'Kritiek dat slechts 10% opbrengst rij- en voertuigenbelasting voor infrastructuur is, is zinloos'

'Zelfs met totaalbedrag gaan wij onze problemen op gebied infrastructuur niet kunnen oplossen'


'De kritiek dat slechts tien procent van de opbrengsten van rij- en voertuigenbelasting aangewend zal worden voor infrastructuur is zinloos. Alleen de herasfaltering van de wegstrekking Jenny (Coronie) – Henar (Nickerie), kost de staat meer dan Srd 800 miljoen. Dan praten we nog niet over de andere grote infrastructurele werken en onderhoudswerkzaamheden die landelijk worden uitgevoerd. Ook al zouden we zeggen 100 procent, het is als een druppel op een gloeiende plaat', zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën woensdag 28 november 2018 via het Nationaal Informatie Instituut.

'De begroting ten aanzien van onderhoud van de wegen en upgraden van de infrastructuur loopt in de honderden miljoenen. Het is meer een symbolisch karakter waarmee we bezig zijn', aldus de minister. De geschatte inkomsten voor rij- en voertuigenbelasting over het jaar 2019 zijn Srd 82 miljoen. 'Zelfs met het totaalbedrag gaan wij onze problemen op het gebied van infrastructuur niet kunnen oplossen.'

Het gaat om een vorm van belastinginning, waar een wezenlijke bijdrage wordt geleverd door het publiek. Het is voor de minister belangrijk, dat de samenleving zich ervan bewust moet zijn dat dit, hoe weinig dan ook, haar bijdrage is aan het versterken van het belastingstelsel. 'Als we het tegenover het totaalbudget zetten van onze infrastructuur dan is het heel weinig, maar het is een bijdrage die wij heel goed kunnen gebruiken.'

Hoefdraad benadrukt, dat de overheid haar uiterste best doet om bestaande wegen te onderhouden en nieuwe wegen aan te leggen die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van het land.

De voorbereiding voor de introductie van de rij- en voertuigenbelasting heeft de ambtenaren van de Belastingdienst heel veel tijd en inspanning gekost. 'Zij hebben binnen heel korte tijd alle zaken op orde gesteld om 1 januari operationeel te zijn. Binnen pakweg een maand', aldus de minister. Autobezitters kunnen sinds twee weken geleden aan hun belastingplicht voldoen. Na evaluatie is de uiterlijke betaaldatum van 1 januari 2019 verschoven naar 1 maart 2019. Hij hoopt dat het verruimen van de periode voor betaling zorgt voor een situatie van kalmte bij autobezitters en dat zij hierdoor hun zaken beter kunnen plannen.

De minister zegt verder, dat er bepaalde knelpunten zijn geconstateerd, die pas bij de uitvoering zichtbaar zijn. 'Als we letten op de enorme toeloop, dan kunnen we stellen dat de informatie de samenleving heeft bereikt.'Maar, de communicatie met een breder publiek behoeft een betere aanpak.' De gemeenschap zal via alle communicatiekanalen worden geïnformeerd. In verschillende programma’s en talen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten