maandag 19 november 2018

Wereldpremière Surinaamse film ‘Stones have Laws’ op IDFA

In film staat orale overlevering van marrons over hun geschiedenis en het leven in en met het bos centraal

(Bron foto: Vriza)

De wereldpremière van de feature-length-film ‘Stones have Laws’ van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan vond gisteren plaats tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 19 november 2018.

De film is gebaseerd op veldonderzoek van de kunstenaars in het Surinaamse regenwoud, meldt uitvoerend producent Ann Hermelijn in een persbericht.

In 'Stones Have Laws' staat de orale overlevering van de marrons over hun geschiedenis en het leven in en met het bos centraal. Verschillende Europese machten verkenden en veroverden het gebied dat tegenwoordig Suriname wordt genoemd, voordat het in de zeventiende eeuw een kolonie van Nederland werd.
'We wilden met filmische middelen het publiek informeren over de geschiedenis die Nederland met Suriname deelt, omdat daar nog zo weinig over bekend is', aldus de kunstenaars. Zij wilden met de film ook de radicale democratie van de gemeenschap verbeelden; een politiek systeem waarin voorouders, bosgeesten en andere niet-menselijke dingen meeregeren.

De film vertelt verder een verhaal van aanhoudende uitbuiting en strijd. In de tijd van de slavernij vochten de marrons tegen het Nederlandse koloniale gezag. Tegenwoordig worden hun nazaten geconfronteerd met multinationals die de natuurlijke grondstoffen uit voorouderlijke gronden exploiteren en kapitaliseren.

In geënsceneerde situaties, midden in het bos, langs de rivier of rond een kampvuur, vertellen niet alleen dorpsoudsten, maar ook jonge mannen en vrouwen over de door geesten bezielde natuur en de geschiedenis van hun volk. Zo ontvouwt zich een breed panorama, van de dramatische ontsnapping van een van hun stamvaders en de strijd met de Nederlandse kolonisten tot en met de strikte wetten van bomen en keien. Kaalgeslagen vlaktes illustreren de ingrijpende gevolgen van de komst van de op delfstoffen beluste multinationals.

De film kwam tot stand in samenwerking met theatermaker, dichter en schrijver Tolin Alexander en leden van de marrongemeenschap, melden de makers in een persbericht.

Meer dan 50 marrons werkten mee aan 'Stones Have Laws', onder wie de dichter en schrijver Dorus Vrede. Tolin Alexander is sinds 2015 betrokken bij de productie, als onderzoeker en coregisseur. Hij legt zich toe op multicultureel theater en maatschappelijke projecten. Recentelijk presenteerde hij in Paramaribo een nieuw theaterstuk, in samenwerking met de crew van het onder Nederlandse vlag varende Ship of Fools.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten