maandag 19 november 2018

Voormalig Peruaans staatshoofd Alan García vraagt politiek asiel aan in Uruguay

Rechtbank in Lima legt Garcia uitreisverbod op voor duur van gedurende achttien maanden


Voormalig Peruaans staatshoofd Alan García heeft in Uruguay politiek asiel aangevraagd. García bezocht de Uruguayaanse ambassade in Lima en vroeg daar zaterdagnacht asiel aan, meldde het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zaterdag 17 november 2018 verbood een rechtbank in Lima Garcia om het grondgebied gedurende achttien maanden te verlaten. De sociaaldemocratische ex-president verblijft in Spanje en kwam donderdag in Peru aan om te getuigen voor de rechter.



Hij wordt verdacht in een gigantisch corruptieschandaal in Zuid-Amerika. Het Braziliaanse bedrijf Odebrecht betaalde daarbij steekpenningen aan verschillende politici. Garcia wordt ervan verdacht dat hij illegaal geld kreeg bij de bouw van een metrolijn in de hoofdstad. Odebrecht gaf toe dat het 29 miljoen dollar steekpenningen heeft betaald aan Peruaanse politici gedurende drie presidentschappen.



De pers zegt dat Garcia 100.000 dollar heeft gekregen van Odebrecht. Het geld zou volgens het officiële verhaal een betaling geweest zijn voor een conferentie in mei 2012 voor Braziliaanse ondernemers in Sao Paulo.

Veel Peruanen beschouwen García als een van de meest corrupte politici van het land. Hij verbleef negen jaar als asielzoeker in Colombia en keerde pas terug naar Peru nadat zijn beschuldigingen van illegale verrijking en omkoping waren verjaard. Tegenwoordig verblijft de oud-president voornamelijk in Spanje.

(Suriname Mirror/Belga/Peru21/RPP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten