maandag 19 november 2018

Regering toont nauwelijks betrokkenheid bij milieu-issues

'Overheid zal veel meer moeten doen in plaats van met achterhaalde plannen en projecten te komen'

Stichting Support Recycling Suriname voelt zich door overheid(sbeleid) in de steek gelaten 


De betrokkenheid van de overheid bij het milieu loopt behoorlijk achter bij het toenemende milieubewustzijn in de samenleving. Alle mooie initiatieven en projecten ten spijt, ook die van niet-gouvernementele organisaties, lijkt de regering niet in staat het probleem van niet-afbreekbaar verpakkingsmateriaal, zoals plastic flessen en tasjes, aan te pakken, aldus vandaag, maandag 19 november 2018, de Ware Tijd.

'De overheid zal veel meer moeten doen in plaats van met achterhaalde plannen en projecten te komen, die niet uitvoerbaar zijn of waar de overheid gewoon geen uitvoeringscapaciteit voor heeft. Ze zal zich moeten richten op het ondersteunen van de initiatieven en projecten', zegt projectcoördinator Glenn Ramdjan van Support Recycling Suriname (Suresur).

Dit bedrijf heeft in 2016 een voorstel voor een fonds voor afvalverpakking aangeboden aan De Nationale Assemblee. Het voorstel is ook gepresenteerd aan bedrijven die verpakkingsmateriaal verkopen, zoals plastic flessen en tasjes en aluminium drankblikken. De bedrijven, die samen 70 procent van de verpakkingsmaterialenmarkt in handen hebben, staan positief tegenover het voorstel. Ook de overheid is positief, maar stelt als voorwaarde dat alle bedrijven moeten meewerken.

Belangrijk is dat bedrijven wettelijk verplicht worden om hun verpakkingsmateriaal uit het milieu te halen. Wie dat niet zelfstandig kan doen, zou zich moeten aansluiten bij een in te stellen 'Afvalfonds Verpakkingen', maar dit kan alleen worden ingesteld met een wet of een staatsbesluit.

'De overheid praat veel over het scheiden van afval, maar met ons voorstel is er nog niets gedaan', zegt Ramdjan. Het fonds wordt ingesteld om gescheiden afval rechtstreeks bij de huishoudens te kunnen ophalen en inzamelbakken te plaatsen bij scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, overheidskantoren, winkelcentra en andere publieke locaties. Dit systeem zal de overheid een besparing op de reguliere vuilophaal opleveren. Bovendien belandt er minder verpakkingsmateriaal op de algemene vuilstortplaats.

Het Suresur-inzamelingsproject voor verpakkingsmateriaal dreigt uiteen te vallen als de regering niet op tijd komt met wetgeving. 'Wij zouden het heel jammer vinden als door het uitblijven van deze wettelijke maatregel de motivatie bij zowel de gemeenschap als de bedrijven komt weg te vallen', zegt Ramdjan.

Met ondersteuning van bedrijven en buitenlandse donoren is de stichting drie jaar geleden begonnen met de plaatsing van inzamelbakken op strategische plekken. Burgers kunnen daarin plastic afvalmateriaal deponeren. Vrijwel tegelijk met dit initiatief zijn via de media bewustwordingsprogramma's gestart over afvalscheiding en de meerwaarde van recycling van afvalmateriaal. Ook heeft de stichting trainingen verzorgd, op aanvraag van bedrijven en instellingen. Met het aflopen van de pilot raakt ook het geld op waarmee de stichting het project uitvoert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten