maandag 19 november 2018

Mexicaanse beruchte drugsbaron overlijdt na hartfalen

56-Jarige Héctor Beltrán Leyva zat sinds 2014 vast in Mexico


Drugsbaron stond aan het hoofd beruchte Beltrán-Leyva-kartel, dat hij runde met zijn broers Alfredo, Arturo, Mario en Carlos


De Mexicaanse drugsbaron Héctor Beltrán Leyva is zondag 18 november 2018 overledn na hartfalen. De 56-jarige zat sinds 2014 vast in Mexico. Hij had pijn in zijn borst, vlak voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht en daar overleed, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De drugsbaron stond aan het hoofd van het beruchte Beltrán-Leyva-kartel, dat hij runde met zijn broers Alfredo, Arturo, Mario en Carlos. Zijn broer Arturo werd in december 2009 gedood door het Mexicaanse leger en Alfredo zit in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit.


Ook zijn vrouw, Clara Beltrán Leyva – beter bekend als La Señora – , werd in 2016 opgepakt. Zij probeerde na zijn arrestatie het drugskartel van haar man, dat door verschillende arrestaties zwaar aan macht had ingeboet, nieuw leven in te blazen en ging daarvoor over lijken.

Het kartel werd gesticht door de vier broers Hector, Arturo, Alfredo en Carlos Beltrán Leyva, als splintergroep van het beruchte Sinaloa-kartel.

Aanvankelijk werkten ze nauw samen met die andere beruchte drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. Daar kwam echter een eind aan toen de broers ‘El Chapo’ beschuldigden van verraad na de arrestatie van Alfredo in 2008.

Het was het begin van een bloedige strijd die onder meer het leven zou kosten aan Guzmans zoon. Een jaar later werd ook Carlos opgepakt en stierf Arturo in een massale schietpartij met het Mexicaanse leger.


Het Beltrán Leyva-kartel werd in chaos gestort en verloor hoe langer hoe meer macht. Met als absoluut dieptepunt de arrestatie van Hector in een visrestaurant in het toeristische dorp San Miguel de Allende in 2014.

De groep was een tijd gelieerd aan het Sinaloa kartel van Joaquin 'El Chapo' Guzmán. In New York is deze maand het proces begonnen tegen El Chapo.



(Suriname Mirror/El Sol de Mexico/noticieros.televisa.com/mexico.quadratin.com.mx/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten