maandag 19 november 2018

Gerechtigheid voor Venezolaanse vrouw die in 2001 is ontvoerd, verkracht en gemarteld

Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens acht Venezuela verantwoordelijk

- 'Linda Loaiza Lopez Soto is een voorbeeld van moed, doorzettingsvermogen en weerstand'
- 'Dit is positieve jurisprudentie die kan worden gebruikt om mensenrechten van vrouwen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld te beschermen'


De Venezolaanse vrouw die verkrachting overlevende en advocate werd heeft eindelijk gerechtigheid gekregen. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (Comisión Interamericana de Derechos Humanos, CIDH) vindt Venezuela verantwoordelijk voor marteling in 2001 van Linda Loaiza Lopez Soto. 

Het Hof heeft Venezuela vrijdag 16 november 2018 verantwoordelijk gesteld voor het niet voorkomen, onderzoeken of bestraffen van extreem geweld tegen een jonge vrouw die in 2001 is ontvoerd, verkracht en gemarteld. De uitspraak schept een lang verwacht juridisch precedent en kan implicaties hebben voor slachtoffers en overlevenden wereldwijd.





|| Con la sentencia de la #CorteIDH que declara responsable al Estado venezolano por violaciones a los #DDHH, inicia un nuevo capítulo en la historia de la mujer en Venezuela, un capítulo que nos invita a mantener el combate contra la impunidad y a favor de la justicia, que nos impulsa a aumentar nuestros esfuerzos para que nunca más silencien nuestras voces, ni mancillen nuestra moral, ni ultrajen nuestra integridad. • En nombre de la familia, que es decir también en el mío propio, quiero expresar mi más profundo y sentido agradecimiento a cada una de las personas que han sido de gran apoyo durante estos largos años de lucha titánica en esa búsqueda de la justicia. • Agradezco inicialmente a Dios por su infinita misericordia, por darme la fuerza y el coraje para no desmayar, a mis padres, hermanas y hermanos que a pesar de tanto sufrimiento nunca se rindieron. • Agradezco al abogado Juan Bernardo Delgado y a cada una de las organizaciones que conformaron un sólido apoyo en esta agotadora contienda: COFAVIC, CEJIL, la Casa de la Mujer “Juana Ramírez La Avanzadora” de Maracay, Justicia y Paz de Aragua, la Red Naranja de Venezuela, PLAFAM/IPPF y demás organizaciones nacionales e internacionales. • Agradezco a cada una de las mujeres y hombres que luchan para que su voz sea escuchada, a quienes desde otros países me ofrecen palabras de aliento día tras días; a quienes me escriben a diario por las redes sociales y dejan sus mensajes de solidaridad. G R A C I A S. • Finalmente le reitero al Estado venezolano #HazmeJusticia • ¡Muchas gracias a todas y todos ustedes! • Les invito a seguir luchando contra la impunidad y en favor de la justicia. Bendiciones. Linda Loaiza • Fotografía por: Elith López @elithlopez y Diana Mayor @dianamayor24 • • #LindaLoaiza #JusticiaParaLindaLoaiza #JusticiaDeGénero #Tortura #EsclavitudSexual #HazmeJusticia #Mujeres #DDHH #CIDH #CorteIDH #CEJIL #COFAVIC #Venezuela • •
Een bericht gedeeld door Linda Loaiza López (@lindaloaizaoficial) op


De zaak gaat over de ontvoering, verkrachting en marteling van Linda Loaiza Lopez Soto, die toen 18 jaar oud was. Nadat ze drie maanden na de ontvoering was gered, moest Lopez meerdere operaties ondergaan voor haar verwondingen en misvorming. Ze kreeg vervolgens te maken met een David-en-Goliath-achtige zoektocht naar gerechtigheid. Maanden van wederrechtelijke vervolging eindigden in een veroordeling van haar aanvaller voor kleinere vergrijpen. Dit zette haar ertoe aan om elders gerechtigheid te zoeken.



Ze ging rechten studeren en bracht haar zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Minder dan één op de 100 petities bereikte ooit dit internationale tribunaal, en dit was de eerste keer dat Venezuela voor het Hof werd gesleept voor gendergerelateerd geweld.



In haar beslissing vrijdag heeft de rechtbank Venezuela verantwoordelijk gehouden, 'vanwege zijn grove nalatigheid', voor de foltering en de seksuele slavernij die Lopez heeft geleden, evenals voor het voorkomen van toegang tot de rechter. 'Vandaag kan ik de vrouwen in Venezuela en Latijns-Amerika vertellen die niet in staat zijn geweest om gerechtigheid te krijgen voor de schendingen van hun rechten in hun land, dat gerechtigheid kan worden verkregen', zei Lopez. 'Dit is een positieve jurisprudentie die kan worden gebruikt om de mensenrechten van vrouwen in Latijns-Amerika en de rest van de wereld te beschermen.'


De rechtbank gelastte Venezuela om de strafzaak te herzien, Lopez en haar gezin compensatie te betalen en te zorgen voor haar levenslange medische en psychologische zorg. De uitspraak vroeg Venezuela ook om verdere post-secundaire studies voor Linda en haar broers en zussen, ongeacht of dit in Venezuela of in het buitenland was, te financieren. De uitspraak beval ook Venezuela om zijn verantwoordelijkheid te erkennen in een publieke daad van erkenning en preventiemechanismen in te stellen om dergelijke gevallen te voorkomen.
Dit omvat een curriculum over gendergerelateerd geweld en discriminatie, dat op alle niveaus moet worden opgenomen in het nationale onderwijssysteem, dat expliciet de naam "Linda Loaiza" zal dragen.

Hoewel het besluit van de rechtbank alleen bindend is in Venezuela, creëert het een krachtig internationaal precedent dat vrouwen wereldwijd ten goede kan komen. Wat deze zaak zo uniek maakt, is dat het de verantwoordelijkheid van de staat voor de acties van een burger testte. Van nature zijn mensenrechtenkwesties gericht op het handelen van staatsambtenaren. De advocaten van Lopez voerden aan dat de staat, door niet te handelen, het extreme geweld waarmee ze te maken kreeg, te onderzoeken, te straffen of te voorkomen, schuldig was aan 'berusting' en dus verantwoordelijk was voor geweld gepleegd door een niet-statelijke actor. Deze uitspraak is ook de eerste in het inter-Amerikaanse systeem om geweld tegen een vrouw, gepleegd door een persoon. als marteling te classificeren.



'Deze beslissing van het Inter-Amerikaanse Hof vormt een historisch precedent in termen van geweld tegen vrouwen en de discriminatie waarmee ze vaak worden geconfronteerd bij toegang tot de rechter', zei Elsa Meany, 'Senior Attorney' bij het in Washington gevestigde Centre for Justice and International Law (CEJIL). 'Het zou de basis kunnen leggen voor Venezuela om structurele veranderingen door te voeren in zijn wetten, openbaar beleid en rechtsbedeling', zei Meany in een verklaring.
Ze vertelde Al Jazeera voorafgaand aan het besluit, dat Lopez zelf heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van richtlijnen om te zorgen voor passende medische zorg voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld, zodat hun behandeling geen verdere schade aanricht.


Liliana Ortega, een van de vertegenwoordigsters van Lopez van CoFAVIC (Comité de Familiares de las Víctimas), heeft haar onvermoeibare inspanningen beschreven om andere overlevenden te inspireren tijdens een rechtszitting in februari. 'Ze is erin geslaagd om haar eigen persoonlijke verhaal te transcenderen ten gunste van een collectieve zoektocht. Als Een welverdiende en erkende mensenrechtenverdedigster, is Linda een voorbeeld van moed, doorzettingsvermogen en weerstand', zei Ortega. Toen zij erop wees dat Venezuela niet zo goed presteert als het gaat om het naleven van gerechtelijke uitspraken, zei Meany dat de reactie 'gecompliceerd zou kunnen zijn door het feit dat Venezuela een crisis doormaakt van enorme politieke en economische proporties, en we weten niet wat de uitkomst op de korte termijn zal zijn'.



Venezuela is eerder deze week op de hoogte gesteld van de uitspraak, maar heeft niet gereageerd op de beslissing. Ambtenaren waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar. Tijdens de hoorzitting aanvaardde de Venezolaanse advocaat het verzuim van de staat om een behoorlijk strafrechtelijk onderzoek in het geval van Linda te verzekeren, of een eerlijke rechtszaak binnen een redelijk tijdsbestek. Hij verontschuldigde zich ook namens Venezuela voor 'de ontoereikende uitvoering van de organen van het rechtssysteem in de strafprocedure om de verschrikkelijke gewelddaden tegen vrouwen die Lopez leed te straffen'.

Lopez zei, dat ze werd aangemoedigd door de stilte-doorbrekende #MeToo-beweging en hoopt dat haar verhaal overlevenden zal inspireren om geweld aan de politie te melden en te volharden in het zoeken naar gerechtigheid. Maar, na zoveel jaren van juridische teleurstellingen, is ze voorzichtig om niet voorop te lopen. 'Wanneer de staat Venezuela de volledige inhoud van de uitspraak uitvoert, kan ik over gerechtigheid spreken. Totdat dan blijft de straffeloosheid bestaan', zei ze.




|| La #CorteIDH declaró responsable al Estado venezolano por la grosera omisión que posibilitó la esclavitud sexual y los actos de tortura a los que fuí sometida. • Una de la medidas de no repetición que la #CorteIDH considero es la incorporación al currículo nacional del Sistema Educativo Nacional, en todos los niveles y modalidades educativas, un programa de educación permanente bajo el nombre de "Linda Loaiza", con el objetivo de erradicar la discriminación de género, los estereotipos de género y la violencia contra la mujer en #Venezuela, a la luz de la normativa internacional. El Estado tendrá un plazo razonable para el cumplimiento. • Este es un logro en favor de toda la sociedad, en especial de las mujeres y las futuras generaciones. • • #JusticiaParaLindaLoaiza #HazmeJusticia #LindaLoaiza • #Repost from @evtvmiami with @regram.app ... Linda Loaiza: ¡El Estado sigue impune!. - Pese a la sentencia de la Corte Interamericana de Derechos Humanos #cidh , la cual acaba de fallar a favor de @lindaloaizaoficial por su caso después de 18 años, tras las múltiples agresiones que sufriera por el “Monstruo de los Palos Grandes”, el forajido Estado venezolano, en manos de la dictadura más cruel que ha tenido el mundo en estos últimos tiempos, sigue impune. . Una pelea se ganó después de muchas batallas en el pasado, pero Loaiza López, espera más por ella y su familia y esto se lo relató a @yatzulopez y @pernalete75 en #dígaloaquí . - - ✅ ¿Acatará el Estado venezolano la resolución de la CiDH? Opine 👇🏻👇🏻. - Si te perdiste este programa ubica a EVTV Miami en YouTube y disfruta nuestro canal. #dígaloaquí con @yatzulopez y @pernalete75 Sólo por EVTV De 7:00pm a 8:00pm. . ✅ Conectate a nuestra señal 📶 por nuestra web www.evtvmiami.com 💻 si estás fuera de #EEUU o descarga nuestra app 📲. - ✅Sintoniza nuestra pantalla en el canal 📺 81 de Comcast, 429 de BlueStream, Roku /Canal 439 Cable Onda de Panama. - ✅ También estamos en AppleTV.
Een bericht gedeeld door Linda Loaiza López (@lindaloaizaoficial) op

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter/El Pais/panorama.com.ve/elvenezolanonews/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten