woensdag 24 oktober 2018

'Van buitensporig politiegeweld bij aanhouding en neerschieten Franklin Hart was geen sprake'

'Als wij de verdachte wilden doodschieten was het op dezelfde dag gebeurd'


De politie heeft zich vrijdagochtend bij de aanhouding van de vuurwapengevaarlijke verdachte Franklin Hart (34) gehouden aan het politiehandvest. Van buitensporig politiegeweld was geen sprake, zegt het hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in de Ware Tijd. Volgens een persbericht van de politie was Hart in het been geschoten. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.

Op social media wordt gespeculeerd over de mogelijke doodsoorzaak. De ziekenhuisleiding en de politie willen niets kwijt over de precieze doodsoorzaak. 'Als wij de verdachte wilden doodschieten was het op dezelfde dag gebeurd', zegt Naarden.

De hoofdinspecteur benadrukt, dat de politieagenten zich professioneel hebben opgesteld tijdens de klopjacht op de verdachte. 'Ondanks de emoties hebben zij volgens het boekje gehandeld.' Hij legt uit dat de politie elke verdachte levend in handen probeert te krijgen, zodat die zich aan het strafproces kan onderwerpen.

Ook advocate Maureen Nibte gaat ervan uit dat de politie procedures heeft gevolgd. Zij vermoedt dat de verdachte de sommatie om zich over te geven heeft genegeerd. 'De wetsdienaren zijn vermoedelijk in een bepaalde positie gemanoeuvreerd, waardoor zij genoodzaakt waren geweld toe te passen.' Nibte neemt aan dat de politie geen risico wilde nemen, omdat de verdachte een vuurwapen had.

Hart liep vrijdag schotverwondingen op bij zijn aanhouding op de Warakoeweg. Enkele uren eerder zou hij hebben geschoten op een politieman van de Motor Surveillance Dienst, toen die hem staande hield op de Martin Luther Kingweg. De politieman was getipt over Harts betrokkenheid bij een roofoverval, eerder die dag. De agent werd vier keer geraakt in zijn benen en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Ook Hart werd in het ziekenhuis opgenomen, waar hij zondagavond overleed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten