woensdag 24 oktober 2018

Franse autoriteiten steken weer bezittingen Surinamers bij eiland omgeving Stoelmanseiland in brand

Brunswijk (ABOP): 'Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over'


'De mensen in het gebied zijn in paniek'


Goudzoekers bij een eiland in de omgeving van Stoelmanseiland zijn gisteren opgeschrikt, toen Franse militairen en agenten met boten en helikopters kwamen en weer bezittingen van Surinamers hebben vernietigd. De Surinamers in het gebied zijn, volgens Starnieuws vandaag, woensdag 24 oktober 2018, in rep en roer. 

Zij zijn geschokt, dat de Fransen voor de tweede keer in korte tijd bezittingen in brand steken.

Frans Adaba zegt, dat de Fransen in gezelschap van Surinamers naar het gebied zijn gekomen in de ochtenduren. Later arriveerde een delegatie die naar de eerste brandstichting was komen kijken. Er is gesproken met de Franse gendarmerie. In de middaguren, toen de delegatie, waar ook districtscommissaris August Bado deel van uitmaakte, weg was, zijn de machines waarmee naar goud gezocht wordt toch in brand gestoken, zegt Adaba.

Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, zegt dat de mensen in het gebied in paniek zijn. Steeds stellen de Fransen dat het om hun gebied gaat. 'Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over', zegt Brunswijk. De politicus vindt het erg, dat president Desi Bouterse nog steeds niet gereageerd heeft op de brief die de ABOP-fractie heeft geschreven naar hem.

De ABOP vindt dat het verdrag met de Fransen bevroren moet worden, totdat de grenslijn op de Marowijne, Lawa en Tapanahoni duidelijk is vastgesteld. De Fransen hebben op 25 september rechtmatig gehandeld tijdens de gezamenlijke patrouille van de Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier, zei ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten