woensdag 24 oktober 2018

Assemblee debatteert over toetreding tot twee armen van de Islamic Development Bank (IsDB)

Mathoera (VHP): 'Toetreding tot de ICIEC en de ITFC is manier om aan kapitaal te komen'

Minister Hoefdraad: 'Het feit dat de IsDB zo genereus is geweest om ons te ondersteunen moeten wij erkennen en waarderen'


In De Nationale Assemblee (DNA) zijn gisteren de ontwerpwetten 'Articles of Agreement of the Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit'(ICIEC' en de 'International Islamic Trade Finance Corporation'(ITFC) behandeld tijdens de openbare commissievergadering. Het doel hiervan is om goedkeuring te verlenen aan Suriname om toe te treden tot deze twee organisaties die deel uitmaken van de Islamic Development Bank (IsDB), waar Suriname al lid van is. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 24 oktober 2018.

Enkele commissieleden vroegen de regering wat de status is van de verschillende projecten die met de lopende lening van de IsDB worden gefinancierd.

Commissielid Krishna Mathoera (VHP) somde de projecten op en sprak haar bezorgdheid uit. 'Het volk hunkert naar economische vooruitgang en een lage koers. Onze landgenoten willen leiders met wijsheid, visie en daadkracht. Een visie inspireert en brengt een samenleving in beweging. Een beweging waar productie centraal staat met verbetering van bestaande producten, maar ook het produceren van nieuwe producten, die geëxporteerd worden waardoor geld binnenstroomt. Die beweging moet in gang gebracht worden door een regering waar ondernemers een centrale rol in vervullen.'



De toetreding tot de ICIEC en de ITFC is volgens Mathoera een manier om aan kapitaal te komen en de risico’s op investeringen en handel te verminderen.

'Ik twijfel niet aan de kredietwaardigheid en de geloofwaardigheid van deze instituten en de mogelijkheden die wij als land zullen hebben. Ik twijfel aan de zorgvuldigheid en de slagvaardigheid van onze mensen en de efficiëntie om gebruik te maken van de mogelijkheden die deze organisaties bieden', merkte het DNA-lid op. Mathoera was niet tevreden met de beantwoording van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Commissielid Marinus Bee (ABOP) legde de nadruk op de adviserende diensten die de ICIEC en ITFC verlenen aan lidlanden op het ontwikkelingsgebied en uitvoeren in overeenstemming met doelstellingen van het IsDB groeep. 'Soms is onze focus op het halen van financiën, maar ook diensten. Je bouwt een economie of een land niet alleen op basis van financiële middelen en als we kijken naar onze instituten, zijn die allemaal belangrijk om onze ontwikkelingsrichting te bepalen. Als je op basis van deze diensten de instituten sterker maakt, dan kan dat zorgen voor versnelde, stabiele economische groei. Ik geloof niet alleen in voordelen, er moeten ook nadelen zijn. Eerlijke regeringen moeten dat ook voor ons kunnen vaststellen, zodat wij een balans kunnen opmaken. Laten wij horen waar die gevaren zijn, zodat wij de zaak kunnen beoordelen.'

Amzad Abdoel (NDP), commissievoorzitter, ging uitgebreid in op de historie van de twee organisaties en belichtte de voordelen van de toetreding van Suriname als deze ontwerpwetten worden goedgekeurd. Zo biedt de toetreding het land de mogelijkheid om markten te betreden die relatief hoge risico’s hebben en ook de mogelijkheid om projectkapitaal aan te trekken. Abdoel verwees naar de vragen over lopende projecten en deed het voorstel aan de minister om de leden een overzicht te sturen waarin de projecten, de ministeries, wat de beleidsgebieden zijn en de bedragen, zijn verwerkt.



'Ik heb het gevoel dat tijdens de plenaire vergadering we bitter weinig verdragen gaan behandelen en veel meer beleid. Om dat te vergemakkelijk doe ik een beroep op de minister om indien mogelijk ons zo een lijst te sturen', zeii Abdoel. Hij vroeg minister Hoefdraad of Suriname voldoet aan de voorwaarden om toe te treden tot de ICIEC en ITFC, waarop de minister bevestigend antwoordde. 'Het feit dat de IsDB zo genereus is geweest om ons te ondersteunen in het ontwikkelingsproces, vooral in de periode toen wij in de crisis waren, moeten wij erkennen en waarderen. Daarom is het meer dan logisch dat wij ook lid worden van de instellingen die deel uitmaken van de groep', sprak de bewindsman optekenen.

'Er zijn intensieve besprekingen gaande met verschillende landen van de IsDB die ondersteuning, technische bijstand en ook samenwerking aan Suriname hebben aangeboden. Het is daarom niet meer dan fatsoenlijk dat wij daar waar wij voordelen uit halen, dat wij dat ook gaan formaliseren.

De plenaire behandeling van de twee ontwerpwetten door DNA staat nu gepland voor morgen. Hoefdraad ging mee met voorstel van Abdoel, om de DNA-leden vóór de vergadering te voorzien van een projecten-overzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten