woensdag 24 oktober 2018

Colombia arresteert acht soldaten voor moord op landbouwer 8 maart in Arauquita ,Arauca

(Bron foto: EPA)
Colombiaanse leger lange tijd beschuldigd van willekeurig doden burgers in afgelegen gebieden

Slachtoffers gepresenteerd als guerrilla's gedood in gevechten - zogenaamde 'vals positieven'


De Colombiaanse autoriteiten hebben acht soldaten gearresteerd voor de moord op een boer eerder dit jaar, een van de duizenden zaken tegen leden van de veiligheidstroepen in het door conflicten versleten Zuid-Amerikaanse land. 

De soldaten worden beschuldigd van het doden van de campesino en het verwonden van een tweede burger op 8 maart in Arauquita, in de noordoostelijke regio Arauca, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag 23 oktober 2018 bekend.

De moord was 'niet gerelateerd aan een confrontatie', zeiden Officieren van Justitie, maar gaven geen details over waarom de burgers werden aangevallen. De gearresteerde mannen zullen beschuldigd worden van 'moord en poging tot moord', zei het parket.

Het Colombiaanse leger is lange tijd beschuldigd van het willekeurig doden van burgers in afgelegen gebieden en ze te presenteren als guerrilla's gedood in gevechten - zogenaamde 'vals positieve' moorden.

 
Human Rights Watch (HRW) zei, dat het parket onderzoek doet naar 'ongeveer 3.600 vermeende onwettige moorden tussen 2002 en 2008', waarbij 961 leden van de veiligheidstroepen zijn veroordeeld. 'Het leger ontvoerde vaak slachtoffers ... en doodde hen, plaatste wapens op hun lichamen en meldde hen als vijandige strijders die gedood werden in actie', zei HRW in zijn Jaarverslag.

Hoewel er sinds 2009 sprake was van een afname van dergelijke moorden, 'blijven er geloofwaardige meldingen van een aantal nieuwe gevallen verschijnen'. De voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), guerrillastrijders, rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en drugsbendes zijn betrokken bij een strijd om de controle over smokkelroutes in de buurt van de Venezolaanse grens in Arauca.

Colombia - 's werelds grootste producent van cocaïne - komt langzaam uit vijf decennia van conflicten tussen de regering en de FARC. Vredesbesprekingen met de laatste rebellengroep van het land, het ELN, zijn sinds augustus opgeschort.



(Suriname Mirror/AFP/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten