zaterdag 29 september 2018

Handjevol vrouwen laat hun stem luid horen tegen beleid regering Bouterse-I en -II

(Bron foto: Maisha Neus)
'Regering moet bevolking beschermen tegen armoede, stijgende winkelprijzen en slecht bestuur'

'Rosellie Cotino (NDP-parlementariër) zou zich inzetten tegen armoede, maar is het niet deze Cotino die elke keer stemt voor verarming?'


Protesterende vrouwen maakten vrijdag een pijnlijke vergelijking tussen de koopkracht anno 2018 en 2010, voordat het Kabinet Bouterse-I was aangetreden. Tijdens een manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo zetten zij een willekeurig aantal veel gekochte producten neer dat in 2010 samen Srd 100 kostte. Vlak daar naast plaatsten zij enkele goederen die nu voor hetzelfde bedrag kan worden gekocht.  Het verschil is enorm. De teleurstellende opkomst bestond uit slechts 50 tot 60 personen. Zelfs de aanwezigen waren teleurgesteld. Een deelneemster stelde zelfs de vraag of de vrouwen die niet aanwezig waren, niet voelen hoe slecht het gaat in het land.

De betogers hebben de regering opgeroepen de bevolking te beschermen tegen armoede, stijgende winkelprijzen en slecht bestuur, zo berichten de Ware Tijd, Dagblad Suriname en Waterkant.net vandaag, zaterdag 29 september 2018.

'De armoede die we nu trotseren, is ook een vorm van mishandeling en dat willen wij op deze manier kenbaar maken', zergt Xiomara Cadogan, vertegenwoordigster van de organiserende actiegroep The Next Generation Suriname. Onder de enkele mannen die aanwezig waren bevonden zich de parlementariërs Edward Belfort (ABOP) en Dew Sharman (VHP).

De aanwezigen die uit verschillende districten waren gekomen, hebben met toespraken en via leuzen op protestborden hun bezorgdheid geuit over de wijze waarop er beleid wordt gevoerd door de regering.

VHP-jongere Karishma Mathoera zei, dat het volk 'keihard achteruitgaat'. 'Sparen is onmogelijk geworden. We zijn geen law law volk, we zijn strijders. Wi a no law law meid.'

De leuzen op de protestborden bevatten kritische opmerkingen naar enkele vrouwelijke DNA-leden van de coalitie en ministers. 'Rosellie Cotino (NDP-parlementariër) zou zich inzetten tegen armoede, maar is het niet deze Cotino die elke keer stemt voor verarming?', luidde één van de teksten. Ook de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kreeg een veeg uit de pan. 'Lilian Ferrier, als vrouw zijnde laat u studenten en hun moeders huilen. Shame on you!'. 

Hoewel de opkomst niet overweldigend was, is de organisatie niet ontevreden. 'Men heeft de zon getrotseerd om hier te zijn', zei Cadogan na afloop. Ze merkt, dat er over het algemeen nog een zekere terughoudendheid is als het gaat om de participatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten