zaterdag 29 september 2018

Politieke partij FARC in Colombia eist vrijlating van haar politicus Jesus Santrich

Procureur-generaal Nestor Martinez geeft toe dat hij geen bewijs heeft van drugshandel Santrich


De Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC) partij eiste donderdag 27 september 2018 de vrijlating van Jesus Santrich, een van zijn leden en Colombiaanse parlementslid, daarbij verwijzend naar gebrek aan bewijs voor zijn detentie.

Nestor Martinez, de Colombiaanse Officier van Justitie, heeft vóór de Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) toegegeven, dat hij geen bewijs heeft van de vermeende deelname van Santrich aan drugshandel, maar verwacht dat het rechtssysteem van de Verenigde Staten spoedig bewijs zal leveren.



'Ik heb tegenover de JEP herhaald, dat er in het bestand geen bewijs van audio's of video's zijn ... De Grand Jury in New York had toegang tot audio en video's die de feiten bepalen die hebben geleid tot de actie van de rechtbank in New York in dit geval', zei Martinez.


Pablo Catatumbo, FARC-senator, reageerde op de opmerkingen van Martinez die zei, dat 'de prcureur-generaal loog tegen het land, omdat hij enige tijd geleden, zei dat er krachtig bewijs tegen hem was. Dit bewijst, dat er sprake is van een illegale detentie en dat er geen bewijs is welke zijn vrijheid in de weg moet staan.'

FARC dringt aan op bewijsmateriaal dat Santirch impliceert in een netwerk van drugshandel en betoogt dat zijn gevangenschap willekeurig en illegaal is.

Santrich, een voormalige bevelhebber van de gedemobiliseerde Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), werd op 9 april in hechtenis genomen nadat de Amerikaanse Durg Enforcement Administration, of DEA, om zijn uitlevering had verzocht wegens beschuldigingen van drugshandel.


Santrich, een belangrijk lid van de vredesonderhandelingencommissie, ontkende deze beschuldigingen, terwijl de FARC zei dat het een poging was om het vredesakkoord dat tussen Colombia en de FARC werd gesloten in 2016 te saboteren.

Vijf maanden nadat hij gevangen werd genomen, zijn de Colombiaanse autoriteiten niet in staat geweest bewijs aan te leveren tegen Santrich.

Op 18 september verzocht het JEP om het dossier van Santrich om te bepalen of het jurisdictie heeft over zijn zaak. De rechter vroeg specifiek om de video's en audio's die de procureur-generaal heeft aangehaald tijdens een persconferentie in april. Als reactie hierop aanvaardde de rechtbank dat de Colombiaanse autoriteiten niet het beweerde bewijs hebben, omdat ze nog steeds in handen zijn van een rechtbank in New York.

Amerikaanse autoriteiten blijven oproepen tot de uitlevering van Santrich. Catatumbo drong er bij de JEP op aan Santrich te vrij te laten en voerde aan dat het een goed signaal zou zijn voor andere gedemobiliseerde guerrilla-strijders die geen rechtszekerheid hebben.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten