zaterdag 29 september 2018

Demonstraties verwacht bij intocht Sinterklaas 17 november in Zaanstad - Drammerig handjevol anti-Zwarte Piet-activisten weet van geen ophouden

Anti- en pro-Zwarte Piet activisten uit lange voorjaarsslaap ontwaakt

- NVU-leider Kusters wil Sint en Pieten welkom heten
- Zaandammer Kevin de Koning Panen: 'Alle anti’s komen naar Zaandam schreeuwend dat Zwarte Piet niet kan en mag, daarom is het tijd voor een tegengeluid'
- Bekende anti-Zwarte Piet-Randstad-beroepsactivisten roeren zich ook op internet


De gemeente Zaanstad wil de ‘discussie’ over Zwarte Piet graag vóór de intocht en buiten beeld van de nationale tv houden. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Inmiddels zijn er al drie acties voor 17 november aangekondigd, zo bericht de Zaanse nieuwswebsite De Orkaan vandaag, zaterdag 29 september 2018. 

De Nederlandse Volks-Unie (NVU), de ‘Doorbraak’ (gezeteld in Leiden)-actievoerders rond activiste Joke Kaviaar en ook Zaandammer Kevin de Koning Panen hebben aangegeven te willen demonstreren op die dag.

Constant Kusters, de leider van de neo-nazistische Nederlandse Volks-Unie uit Arnhem, kondigt tijdens het NVU-journaal van 25 september aan bij de burgemeester op bezoek te gaan 'om de goedheiligman en zijn Zwarte Pieten welkom te heten'. De NVU gaat een aanvraag indienen om een 'legale manifestatie langs de route' te houden.


Anti-racisme-activisten, waaronder de Zaanse Joke Kaviaar, schreven op de website van de linkse organisatie Doorbraak een open brief aan de burgemeester waarin ze aankondigden 'bij de intocht in Zaandam' actie te zullen ondernemen.

Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij en Michael van Zeijl van De Grauwe Eeuw die met burgemeester Jan Hamming (PvdA) spraken over de Sint-intocht hebben geen concrete acties aangekondigd, maar De Grauwe Eeuw ‘beraadt zich op verdere stappen’. Van Zeijl riep vorig jaar tot een gewelddadige actie tijdens de nationale intocht en werd vijf dagen preventief vastgezet voorafgaand aan de Sinterklaas-intocht in Dokkum.

Zaandammer Kevin de Koning Panen wil op 17 november als de Sint aankomt in Zaanstad voor het oog van de Nederlandse tv-camera’s een demonstratie organiseren 'VOOR Zwarte Piet!' Het evenement is op 7 juni op Facebook aangemaakt en inmiddels hebben slechts 27 mensen aangegeven te zullen deelnemen. Hij heeft een vergunning bij Zaanstad aangevraagd, Kevin schrijft als toelichting:

'Alle Anti’s komen naar Zaandam schreeuwend dat Zwarte Piet niet kan en mag. Daarnaast zullen ze iedereen in Zaandam die VOOR Zwarte Piet is uitmaken voor racisten etc. Daarom is het tijd voor een tegen geluid. De enige die al een aantal jaren discrimineren en fascistisch zijn, zijn zij die zich de Anti’s noemen! En zij zullen weer mogen demonstreren tegen Zwarte Piet en alle camera’s zullen weer op hun gericht zijn. Dus we moeten van ons laten horen. Wij gaan ook een vergunning aanvragen om te protesteren, VOOR Zwarte Piet! Daarom is de locatie en tijd van waar wij ons geluid kunnen laten horen nog onbekend.'

Het ligt niet voor de hand, dat Hamming alle aangekondigde protesten toe gaat staan, dat lijkt immers vragen om problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten