zaterdag 29 september 2018

Internationale topconferentie in Paramaribo over financiering acties tegen gevolgen klimaatverandering

Minister Pollack-Beighle kondigt conferentie aan in toespraak voor VN-Algemene Vergadering
 
(Bron screenshot: UN General Assembly)
- Suriname nog steeds en tevergeefs op jacht naar financiële compensatie door Westerse vervuilende landen voor duurzaam bosbeheer...
- ... maar praat niet over vernietigende illegale houtkap en kleinschalige goudwinning en ongebreidelde jacht op beschermde species zoals de jaguar


In Paramaribo wordt in februari 2019 een internationale topconferentie gehouden over financiering van acties tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, vandaag, zaterdag 29 september 2018, in New York gezegd tijdens haar  toespraak voor de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat meldt de Ware Tijd.

Ze merkte op, dat ofschoon Suriname enorm kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, en het land niet bijdraagt aan de oorzaak daarvan, het land nauwelijks profijt trekt van de internationale klimaatafspraken. Deze afspraken hebben nog steeds geen tastbare resultaten opgeleverd wat betreft financiering van klimaatprogramma's.



'Suriname is één van de elf landen met een groot bosoppervlak en lage ontbossingsgraad, wat 20 procent van het resterende tropische bos in de wereld vertegenwoordigt, en 18 procent van het koolzuurgas uit tropisch bos opslaat. Toch profiteren we niet volledig van mondiale regelingen die verband houden met verantwoord bosbeheer', zei Beighle.

Ze voerde aan, dat COP-23, de VN-klimaattop van vorig jaar, Suriname heeft toegezegd om zijn bosbedekking op 93 procent te houden. 'We hebben ook de voorwaardelijke toezegging gedaan om onze leiderspositie als één van de meest koolstof-negatieve landen te behouden. Deze toezegging, onder voorbehoud dat we wetenschappelijke, technologische, technische en financiële steun krijgen, gaat verder dan nationale voordelen. Het heeft voordelen voor de mensheid wereldwijd.'

Het is tegen deze achtergrond dat Suriname in februari volgend jaar een topconferentie zal organiseren over klimaatfinanciering.

Minister Beighle voerde ook aan dat bepaalde definities enorm beperkend en nadelig zijn voor sommige landen. Zij gaf aan dat Suriname en een aantal andere landen worden aangemerkt als midden-inkomenslanden vanwege de omvang van hun bruto nationaal product. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor concessionele leningen om de uitdagingen en problemen waarmee ze kampen aan te pakken. In deze situatie moet verandering komen, pleitte de bewindsvrouwe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten