zaterdag 29 september 2018

EBG dreigt eventueel stakende leerkrachten met niet uitbetalen loon op stakingsdagen

Directie stichting Onderwijs EBG negeert het stakingsrecht


Leerkrachten van EBG-scholen die maandag niet op school verschijnen, omdat ze deelnemen aan de door de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS, aangekondigde staking zullen geen loon krijgen voor de dagen waarop ze niet hebben gewerkt. 'Op leerkrachten die staken wordt het principe no work, no pay toegepast', schrijft Mildred Demon, directrice van de stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname, aan EBG-schoolleiders. Demon lijkt voorbij te gaan aan het stakingsrecht.

In de memo, die gisteren is verstuurd, wordt aangegeven dat de EBG-scholen maandag normaal starten met het nieuwe schooljaar. 'Indien leerkrachten deelnemen aan de staking dient u per dag de namen door te geven aan de afdeling HRM', instrueert Demon de schoolhoofden.

Maar, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 29 september 2018, in hoeverre de staking maandag doorgaat is vooralsnog onduidelijk. Bondsvoorzitter Wilgo Valies heeft shopstewards, leden en aspirant-leden van de twee bonden vrijdag opgeroepen voor een spoed algemene ledenvergadering vanmiddag. Valies kreeg eerder op de dag een brief van vicepresident Ashwin Adhin als antwoord op een schrijven dat de onderwijsvakbonden op 25 september naar de bewindsman hadden gestuurd. BvL en ALS hadden zich daarin erover beklaagd dat er onder andere geen communicatie mogelijk is met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als gevolg daarvan kunnen zaken waar de bonden moeite mee hebben niet besproken worden.

In zijn brief stelt de vicepresident dat een conflict niet in een sfeer van dreiging en/of druk opgelost kan worden. Hij is evenwel bereid een gesprek tussen de twee bonden en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te arrangeren voor 2 oktober als Valies de garantie biedt dat 'voor een goede sfeer van constructief overleg'.


De spanningen tussen minister Ferrier en de vakbondsleider liepen deze week hoog op nadat de bonden gedreigd hadden met een stakingsactie op 1 oktober en de bewindsvrouw beloofde het principe van'no work, no pay'toe te passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten