zaterdag 29 september 2018

'Braziliaanse beroemdheden in vrouwen campagne tegen extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro zijn gehersenspoeld'

(Bron foto: Twitter)
Bolsonaro's running mate Hamilton Mourao haalt uit naar anti-Bolsonaro campagne van vrouwen

'Vrouwen doen er langer over dan mannen om te beslissen op wie ze willen stemmen'


Braziliaanse beroemdheden die zich bij miljoenen vrouwen hebben gevoegd in een campagne tegen de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro zijn 'gehersenspoeld', met zijn lage vrouwelijke steun, uitgelegd door vrouwen die hun tijd nemen om te winkelen, zei zijn 'running mate' tegen persbureau Reuters. 

De gepensioneerde generaal Hamilton Mourão stelt, dat vrouwen er langer over doen dan mannen om te beslissen op wie ze willen stemmen, en dat is de reden waarom uit peilingen blijkt, dat minder van hen de presidentskandidaat steunen slechts tien dagen vóór de verkiezingen van 7 oktober. 'Weet je, een man gaat een winkel binnen en koopt, en dat is het. Een vrouw heeft tijd nodig om te kopen. Het is dezelfde logica', zei hij.

Mourão was ook afwijzend van een groeiende online beweging die enkele van de beste vrouwelijke sterren in Brazilië heeft aangetrokken om zich uit te spreken tegen Bolsonaro, de polariserende koploper wiens carrière werd gekenmerkt door seksistische, racistische en anti-homo opmerkingen van wie critici zeggen, dat hij ongeschikt is voor het presidentschap.

'Wat we duidelijk kunnen zien, is dat onze kunstenaars, en de intellectuele klasse, gehersenspoeld zijn en slechts één beeld van de wereld lijken te hebben', zei Mourão woensdag 26 september 2018 in een telefonisch interview. 'Het lijkt erop dat ze zijn gestopt met denken.'

Een sociale media campagne tegen Bolsonaro genaamd #EleNao is de afgelopen weken explosief gegroeid en heeft ondersteuning gekregen van de popzangeressen Anitta en Daniela Mercury.



Een Facebook-groep 'Women United Against Bolsonaro' heeft 3.5 miljoen leden bereikt, maar is privé gegaan nadat ze was gehackt.

Miljoenen vrouwen in heel Brazilië worden geacht zaterdag de straat op te gaan en te lopen tegen Bolsonaro, die wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld nadat hij had geroepen: 'Ik zal je niet verkrachten, omdat je het niet verdient' tegen een links politica op de vloer van het Lagerhuis van het Congres in 2014.


Hij heeft gezegd, dat de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen gerechtvaardigd zijn en heeft beloofd om alle pogingen om abortus te legaliseren met een veto te bestrijden. Vorig jaar zei hij dat het hebben van een dochter, zijn vijfde kind na vier jongens, 'een moment van zwakte' was.

Bolsonaro's conservatieve sociale opvattingen en geloften om wapenwetten soepeler te maken hebben resultaat gehad onder gelovigen en kiezers die moe zijn geworden door recessie en toenemend geweld.

Maar, hij heeft de hoogste afwijzingspercentages van vrouwen bij de 13 kandidaten in de race - 54 procent, blijkt uit een onderzoek van opinieonderzoeksbureau Ibope deze week.

Bolsonaro's lage steun bij vrouwen zou hem de verkiezing kunnen kosten als, zoals verwacht, geen enkele kandidaat een meerderheid wint in de eerste ronde, wat aanleiding geeft tot een run-off op 28 oktober. Enquêtes suggereren, dat Bolsonaro van de linkse Partido dos Trabalhadores-kandidaat Fernando Haddad zou kunnen verliezen, vooral dankzij de stem van vrouwen, zei Ibope.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten