zaterdag 29 september 2018

Tienduizenden Braziliaanse vrouwen protesteren tegen extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro

(Bron foto: Twitter/)
Bolsonaro de vrouwonvriendelijkste presidentskandidaat van Brazilië in jaren


Tienduizenden Braziliaanse vrouwen zijn zaterdag 29 september 2018 de straat op gegaan om te protesteren tegen wie zij zien als de vrouwonvriendelijkste presidentskandidaat van Brazilië in jaren: het extreemrechtse Congreslid Jair Bolsonaro.

In een reeks demonstraties, die zich uitstrekten van Manaus in het oerwoud van de Amazone tot de megacity van Sao Paulo in het zuidoosten van het land, riepen demonstranten onder de hash-tag #EleNao op om niet te stemmen op de kandidaat die verkrachting bagatelliseert en de loonkloof tussen mannen en vrouwen gerechtvaardigd vindt.





Bolsonaro, een federale afgevaardigde uit Rio de Janeiro, is koploper in opiniepeilingen en won daarmee veel Brazilianen met zijn ultra-harde opstelling over misdaad, onverbloemde retoriek en een carrière die grotendeels vrij was van corruptiebeschuldigingen.

Toch heeft hij ook velen afgestoten door zijn commentaar, dat algemeen als seksistisch, anti-vrouw en homofobisch wordt beschouwd.

Zijn relatieve gebrek aan steun bij vrouwen kan problemen opleveren voor de kandidaat, een voormalig legerkapitein die de favoriet is geworden na het omarmen van een vrijemarktbeleid op het campagnepad.


Zijn grootste rivaal en waarschijnlijke tegenstander in een waarschijnlijke tweede ronde run-off is de linkse kandidaat Fernando Haddad. Voormalig burgemeester van Sao Paulo, Haddad, is kandidaat voor de Arbeiderspartij, waarvan de gevangen stichter, voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, werd uitgesloten van de verkiezingen door een corruptie-veroordeling.

Ondanks de wijdverbreide hekel aan de Arbeiderspartij, is Haddad in peilingen terechtgekomen met steun van de arbeidersklasse en veel kiezers die zijn rechtse tegenstander niet mogen.

Volgens een recent onderzoek van opiniepeiler Ibope, is 18 procent van de vrouwen van plan te stemmen voor Bolsonaro in de eerste ronde van 7 oktober, tegenover 36 procent van de mannen. In een scenario van de tweede ronde van 28 oktober, onder degenen die een voorkeur uitspraken, koos van de vrouwen 47 tot 30 procent voor Haddad boven Bolsonaro, terwijl van de mannen 47 procent voor Bolsonaro ging en 37 procent voor Haddad.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten