zaterdag 29 september 2018

'Ferrier moet pad van confrontatie verlaten'

(Bron  foto: Dagblad Suriname)
'Krampachtige en halsstarrige houding Onderwijsminister is geen gezonde zaak'

'Minister Lilian Ferrier, die op ramkoers ligt, is helemaal niet geschikt voor de functie van minister'


Net als andere ambtenaren en werknemers van bedrijven, lijden ook de leerkrachten onder de funeste financieel- economische situatie van het land, welke door deze regering is gecreëerd. Door het conflict tussen Onderwijsminister Lilian Ferrier en de vakbonden BVL/ALS onder leiding van Wilgo Valies, heeft de vakbond besloten op maandag 1 oktober in staking te gaan. 

De vicepresident heeft intussen een brief gestuurd naar BVL/ALS, waarin hij aangeeft dat indien de vakbond afziet van de staking, hij een gesprek kan arrangeren voor dinsdag 2 oktober met onderwijs minister Lilian Ferrier. Deze brief van Ashwin Adhin is een pressie- en chantagemiddel, hij wil dat de staking niet doorgaat. De vicepresident moet geen chantagemiddel gebruiken, maar opdracht geven aan Onderwijsminister Ferrier, rond de tafel te gaan zitten met de vakbond. 

De krampachtige en halsstarrige houding van de onderwijsminister om niet te praten met de vakbond over een aantal knelpunten is geen gezonde zaak. Het lijkt op vol onbegrip, arrogantie en koppigheid van de onderwijsminister voor de knelpunten van de leerkrachten. 

Minister van Onderwijs Lilian Ferrier die op ramkoers ligt, is helemaal niet geschikt voor de functie van minister. Wil de Onderwijsminister soms met haar halsstarrige en koppige houding, de vakbond(lees Wilgo Valies) laten merken dat zij de baas is van het ministerie van Onderwijs? Het zou van goed fatsoen getuigen als de minister van Onderwijs zo spoedig mogelijk in dialoog treedt met de vakbond. 

De regering c.q. de minister van Onderwijs moet het pad van confrontatie verlaten en met de vakbond (BVL/ALS) in dialoog treden om escalatie te voorkomen. Het gebruik van gespierde taal door beide partijen zal de zaak verergeren. Het intimideren en dreigen met ‘no work no pay’, als de leerkrachten op maandag 1 oktober niet verschijnen op de scholen, is olie op het vuur gooien. Het is helemaal niet verstandig van de minister om zulke opmerkingen te maken, hiermee zorgt ze voor meer problemen. Het fenomeen 'no work no pay' heeft in het verleden nooit gewerkt, en deze keer zal ook niet anders zijn. De poging van de minister om 'no work no pay' toe te passen zal tevergeefs blijken. 

Wij hebben geen arrogantie en stoerdoenerij nodig met alle nadelige consequenties voor de scholieren en de samenleving. De minister doet er beter aan om samen met de vakbond na te gaan hoe zij de huidige problemen in het onderwijs het hoofd kunnen bieden. Zij moet ook te allen tijde bereid zijn om te luisteren naar de vakbond om het onderwijsproces op spoor te brengen. 

De uitspraak van de minister dat leerkrachten 'wave' kopen met geld bestemd voor permanente educatie is onnozelheid en brutaliteit van de minister. Het gaat Onderwijsminister Lilian Ferrier helemaal niet aan wat de leerkrachten met hun geld doen. Stel eens voor, dat ik zou bepalen voor de minister dat ze met haar geld geen 'wave' of een bepaald merk ondergoed mag kopen. Dat zou een zeer verregaande brutaliteit van mij zijn. Gelukkig heeft de minister ingezien dat ze fout was en haar excuses aangeboden. 

Idris Naipal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten