donderdag 27 september 2018

Oud-gouverneur Mexicaanse kuststaat Veracruz 9 jaar de cel in

(Bron foto: Twitter)
Javier Duarte bekent deelname georganiseerde misdaad en het witwassen van geld


Mexicaanse aanklagers zeiden donderdag 27 september 2018, dat de voormalige gouverneur van de Mexicaanse kuststaat Veracruz schuldig heeft gepleit aan beschuldigingen van georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. 

Het is het einde van een van de belangrijkste corruptiezaken van Mexico in de afgelopen jaren.


Javier Duarte nam afscheid van het gouverneurschap van Veracruz en vluchtte naar Guatemala voordat hij in juli 2017 aan Mexico werd uitgeleverd om voor het gerecht te verschijnen.

Duarte kreeg een straf van negen jaar, een boete van, omgerekend, 2.645 euro en 41 eigendommen zijn in beslag genomen als onderdeel van de pleidooiovereenkomst.



Maar, Duarte hoeft geen schadevergoeding te betalen en kan binnen drie jaar gratie aanvragen. 'In gevallen zoals deze zijn we nooit tevreden', zei federale aanklager Felipe de Jesus Munoz. 'We moeten volgen wat de wet zegt.'

Aanklagers zeiden, dat Duarte miljoenen heeft verduisterd en veel besteedde aan het kopen van onroerend goed. Munoz zei, dat Duarte na 4½ jaar - de helft van het vonnis - een voorwaardelijke vrijlating kan aanvragen en dat de 1 ½ jaar die hij al in de gevangenis heeft doorgebracht van de straf wordt afgetrokken.



Duarte was een van een reeks andere gouverneurs van de voormalige heersende  Partido Revolucionario Institucional die in corruptiezaken werden aangeklaagd. Ze omvatten de voortvluchtige voormalige Chihuahua gouverneur Cesar Duarte en ex-gouverneur Tomas Yarrington van Tamaulipas, die werd gearresteerd in Italië.

De publieke afkeer van de ex-gouverneurs wordt verondersteld een rol te hebben gespeeld in de verpletterende nederlaag van hun partij in de presidents- en staatsverkiezingen van 1 juli.

In Mexico reageren kiezers woest op de in hun ogen summiere straf. Duarte groeide uit tot grootste symbool voor politieke corruptie uit de presidentstermijn van Peña Nieto. 'Zelfs mijn boete voor rijden met een slok op was hoger', klaagt Diego Campoy op Twitter.

Onder Duarte leek Veracruz jarenlang te zijn uitgeleverd aan de georganiseerde misdaad. Politie en Justitie keken toe terwijl drugskartel Los Zetas geen strobreed in de weg werd gelegd bij smokkel, afpersing en moord. De aantijging dat Duarte zich liet betalen door de georganiseerde misdaad liet de rechter vallen.

Als gevolg van de straffeloosheid veranderde Veracruz in een knekelveld. Begin deze maand werd een massagraf met ten minste 168 schedels teruggevonden. Het is niet het enige. Honderden familieleden van vermiste personen meldden zich voor identificatie.

In 2016 maakte de federale rekenkamer (ASF) in Mexico-Stad bekend dat er sinds 2011 al 60 miljard pesos (2,7 miljard euro) aan publiek geld was verdwenen onder Duarte. Terwijl de ex-gouverneur moet brommen, geniet zijn partner Karime Macías van een luxe leventje in de dure wijk Belgrave in Londen.

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press/Twitter/Jazeera/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten