donderdag 27 september 2018

Regering vraagt in ontwerpwet toestemming Assemblee voor wijzigen Brokopondo Overeenkomst

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen door regering gemachtigd om documenten te tekenen

Dodson had geen bemoeienis met de onderhandelingen van de presidentiële commissie met Alcoa, maar mag uiteindelijk wel handtekening zetten...


De regering vraagt in een ontwerpwet De Nationale Assemblee toestemming voor het wijzigen van de overeenkomst tussen Suriname en Alcoa (Brokopondo Overeenkomst). Het gaat om het regelen van de vervroegde beëindiging van de overeenkomst en de gevolgen hiervan. Er is een ontwerp-raamovereenkomst bij deze wet met bijlagen en schema's, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 27 september 2018.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, zal worden gemachtigd om namens de regering de nieuwe overeenkomsten te tekenen.

De toestemming omvat de overdracht van de op dezelfde datum door Alcoa en Suriname ondertekende borgtocht-overeenkomst voor nakoming van verplichtingen van Suralco. Deze zijn aangegaan onder de Brokopondo Overeenkomst. Het gaat om een schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst met bijbehorende bijlagen.

De regering is bevoegd om de toegevoegde ontwerp-raamovereenkomst, de schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst en de daarbij behorende bijlagen en schema's te wijzigen. Dit staat in de ontwerpwet. De wet heeft tot strekking om de regering te machtigen tot wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Verder wordt de regering in staat gesteld om nieuwe overeenkomsten aan te gaan, waar de bestaande en toekomstige nationale wet- en regelgeving strijdig is ermee.

Het is opvallend, aldus Starnieuws, dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen wordt gemachtigd om de documenten te tekenen. Dit, terwijl het overduidelijk is dat minister Dodson geen bemoeienis heeft met de onderhandelingen, die gevoerd zijn door de presidentiële commissie. Hij is totaal buiten spel gezet, maar moet wel de documenten tekenen, indien de wet wordt aangenomen, stelt Starnieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten