donderdag 27 september 2018

Gewapende mannen breken in in radiostation in Brazilië en schieten commentator in een been

Sandoval Braga (l) en Inaldo Lima (Bron foto: Twitter)
'Autoriteiten Ceará moeten snel handelen om veiligheid Sandoval Braga en collega's te waarborgen'


De politie in de Braziliaanse deelstaat Ceará moet snel handelen om de schutters die radio-eigenaar en commentator Sandoval Braga verwond hebben voor de rechter te brengen en de veiligheid van de werknemers bij Radio União FM 96.5 te waarborgen, zei het Committee to Protect Journalists (CPJ)  woensdag 26 september 2018. 

Braga, 62, werd op 21 september in een been geschoten in wat de politie beschreef als een 'kille en berekende' poging om hem te weerhouden te spreken over politieke kwesties in en rond Jaguaruana, een stad van ongeveer 32.000 mensen in het noordoosten van Brazilië.


'Lokale radiostations zijn cruciale informatiebronnen voor hun gemeenschappen en helpen hun luisteraars op de hoogte te houden van politieke ontwikkelingen en gebeurtenissen die van invloed zijn op hun leven', zei CJP Centraal en Zuid-Amerika-Programma coördinator Natalie Southwick in New York. 

Twee gemaskerde mannen drongen tegen kwart voor vier 's middags de garage van de studio binnen, toen Braga de deur sloot, vertelde de journalist aan het CPJ in een telefonisch interview vanuit zijn ziekenhuisbed. Ze dwongen Braga op de grond te gaan liggen, terwijl ten minste twee handlangers buiten in de auto wachtten. Een van de aanvallers schoot Braga in een been en zei: 'Dit is zo dat je je mond houdt en ophoudt met vuilnis op de radio te praten', zei Braga. 'Ze kwamen om een ​​bericht te sturen', zei hij. 'Als ze me wilden vermoorden, zouden ze dat hebben gedaan.'

Ricardo Romcy, de hoofdonderzoeker in de zaak, zei dat getuigen zagen dat de aanvallers verschillende keren langs het gebouw reden in een rode Volkswagen Gol G5 om ervoor te zorgen dat de kust veilig was.


Een radiostation-medewerker belde een ambulance en Braga werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij werd geopereerd. De kogel trof zijn scheenbeen, maar Braga zei dat hij zich goed herstelde.

Braga, die Radio União in 2007 oprichtte, neemt vaak deel aan de dagelijkse uitzending tussen elf uur 's morgens en een uur 's middags, gehost door Inaldo Lima. Lima leest het nieuws en Braga levert politiek commentaar. 'Hij is nog nooit eerder bedreigd', vertelde Lima in een telefoongesprek aan CPJ. 'Hij heeft het altijd over de lokale overheid en politieke kwesties en we weten dat dit om politieke redenen is gebeurd.' De politie die de zaak onderzoekt, was het met die beoordeling eens. 'De aanval was kil en berekend', vertelde Romcy aan Lima in een interview op 22 september. 'De misdaad was echt toegewijd om te proberen de vrijheid van pers en de vrijheid van meningsuiting van de verslaggever van de radio te blokkeren en dat kunnen we niet accepteren, onder alle omstandigheden.'

Lima zei, dat Radio União, dat ongeveer zeven medewerkers heeft en 24 uur per dag uitzendt, zijn liberale beleid al heeft verlaten door toehoorders en bezoekers gemakkelijke toegang tot het gebouw te bieden. Ze hebben een gewapende beveiligingsmedewerker ingehuurd en onderzoeken bezoekers voordat ze toegang krijgen. 'We gaan onze veiligheid hier en onze eigen persoonlijke veiligheid versterken', zei Lima. 'We zijn allemaal erg van streek door wat er is gebeurd, we zijn allemaal bang en ik zou liegen als ik zei, dat ik dat niet was, maar dit is ons beroep, dit is onze missie en we kennen de risico's.'


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten