woensdag 22 augustus 2018

Meer dan 100 bedreigde zeeschildpadden spoelen dood aan op stuk strand Mexico

(Bron foto: Mexico News Today)
Sommige schildpadden zijn overleden aan interacties met visserijactiviteiten in het gebied


Gedurende een periode van minder dan drie weken spoelden meer dan 100 bedreigde zeeschildpadden dood aan op een stuk strand van 30 kilometer aan de Pacifische kust van Mexico, dichtbij Guatemala, en de autoriteiten weten niet precies waarom. 

De massale sterfte begon op 24 juli, toen 26 dode schildpadden werden ontdekt in de kleine toeristische badplaats Puerto Arista in de staat Chiapas, meldde de Mexicaanse federale procureur voor milieubescherming (PROFEPA, Procuraduría Federal de Protección al Ambiente). In de volgende dagen registreerden functionarissen tientallen dode zeeschildpadden in het gebied.

Zaterdag 18 augustus meldde PROFEPA, dat op 13 augustus het aantal dode schildpadden bestond uit 102 warana, Olive Ridley of dwergschildpadden (Lepidochelys Olivacea), zes karetschildpadden (Eretmochelys imbricate, Hawksbill) en vijf zwarte zeeschildpadden uit de Stille Oceaan (Chelonia mydas agassizii).

Alle drie soorten zijn door de Mexicaanse overheid geclassificeerd als ernstig bedreigd, meldde PROFEPA.


De dode schildpadden waren allemaal volwassen, inclusief mannetjes en vrouwtjes, en in verschillende stadia van ontbinding. PROFEPA verricht necropsieën op een paar van de monsters en verzamelt weefselmonsters om de oorzaak van de overlijdens te bepalen. Natuurdeskundigen vermoeden dat sommige schildpadden zijn overleden aan interacties met visserijactiviteiten in het gebied. Verscheidene van de schildpadden die op 24 juli werden gevonden, hadden verwondingen die uit een haken of visnetten leken te komen, rapporteerde PROFEPA.

De kustwateren bij Puerto Arista maken deel uit van een beschermd marien reservaat, maar zeeschildpadden in het gebied worden af ​​en toe gevangen in legale visnetten en verdrinken.

Op 2 augustus ontmoetten autoriteiten de vissers in de regio en spoorden hen aan om verantwoorde visserijtechnieken toe te passen die de bescherming van de bedreigde zeeschildpadden waarborgen, meldde PROFEPA. De autoriteiten hebben ook watermonsters in het gebied verzameld om te testen op de aanwezigheid van schadelijke gifstoffen uit algen.

Aan de Golfkust van Florida is een schadelijke algenbloei, een rode vloed genoemd, verantwoordelijk voor de dood van honderden vissen, zeezoogdieren en zeeschildpadden. Een vergelijkbaar algen-toxine zou de zeeschildpadden voor de Pacifische kust van Mexico kunnen doden, maar de autoriteiten onderzoeken dit nog steeds, meldde PROFEPA.

(Suriname Mirror/Live Science/Mexico News Today)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten