woensdag 22 augustus 2018

Suriname krijgt nieuwe organisatie voor beroep bij ontslag

'College van Arbeidsaangelegenheden per Hof vastgelegd in nieuwe versie Ontslagwet'


'In de nieuwe versie van de Ontslagwet willen wij ervoor zorgen dat wij in plaats van in beroep te gaan bij de minister, wij in beroep kunnen gaan bij een nieuwe instantie te weten, het College van Arbeidsaangelegenheden per Hof.' Dat zei minister Soewarto Moestadja van Arbeid gisteren tegen de commissie die de ontwerpwet voorbereid voor plenaire openbare behandeling in De Nationale Assemblee (DNA).


'We hebben reeds gesprekken gevoerd met de waarnemend president van het Hof en de minister van Justitie en Politie. We willen nu echt stoppen met te veel praten en te veel voornemens', zei de bewindsman. Hij geeft verder aan wanneer bij het Hof van Justitie, het College van Arbeidsaangelegenheden is ingesteld, de mogelijkheid zal bestaan om in de arbeidskamer in beroep te gaan.

'Dat zal zeker de behandelingsduur verkorten dan wat nu het geval is wanneer men naar de groene tafel gaat. Daarmee hebben we het waanidee en misvatting dat het ministerie niet objectief genoeg handelt, afgedaan en zijn wij ook tegemoetgekomen aan een wens van velen in het land die al jaren geleden geuit is. Vanwege de huidige praktijk zijn we nog niet in staat om dat heel snel te doen. Bij de ontslagprocedure is het voor de werknemer geen pretje om zo lang te wachten op het antwoord ten aanzien van de ontslagaanvraag.'

Met deze uitleg gaat Moestadja in op de eerder gemaakte opmerking van de voorzitter van de commissie, Patrick Kensenhuis (NDP), dat het bedrijfsleven uitkijkt naar een onafhankelijke instantie die de ontslagaanvragen afhandelt en behandelt.


Moestadja erkent dat de regering tot nu toe niet erin geslaagd is om de aanvechtbaarheid van een besluit, van de arbeidsinspectie en van de ontslagcommissie, te toetsen. 'Er is geen instantie dan dat je de groene tafel moet opzoeken. Ik heb begrepen, zonder een waardeoordeel uit te spreken, dat de slagvaardigheid van de rechtspraak soms heel lang duurt, zelfs in Kort Ggeding duurt het jaren voordat er een uitspraak kan komen.'

Moestadja stelde, dat de nieuwe Ontslagwet geenszins bedoeld is om de ondernemers en/of bedrijven die niet verder kunnen met het ondernemen te weerhouden om te stoppen. Zij moeten bij de sluiting wel cijfers overleggen die het sluiten van hun bedrijf rechtvaardigt.

'De wet omvat de ontmoeting van factor arbeid met factor kapitaal. Wij moeten vanuit onze taakstelling ervoor zorgen dat wij verhoudingen hebben in het land die alle belangen die het land en de natie betreffen conform de wetten die wij internationaal omarmen en ook onze eigen grondwet en eigen inzicht aanpassen. Wij gaan ervan uit, dat in dit land er respect kan worden opgebracht voor de regels die we maken om de samenleving te ordenen.'

De bewindsman gaf de leden Mahinder Jogi (VHP) en Patricia Etnel (NPS) gelijk, toen die vroegen wat de overheid doet om de bedrijven te ondersteunen. 'Deze vraag betreft de ministeries van Financiën en van Handel, Industrie en Toerisme. Die vraag heeft mijn ondersteuning, maar ik kan vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de ontslagwet niet alles in de wet gaan regelen die ontslag-vreemd zijn', benadrukte Moestadja.

De Ontslagwet 2018 wordt donderdag in de plenaire vergadering van DNA verder behandeld. Waarnemend DNA-voorzitter, Melvin Bouva, spreekt de hoop uit dat de behandeling van de wet meteen wordt afgerond, omdat het parlement per 1 september met reces gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten