woensdag 22 augustus 2018

Zeer bedreigde blauwkeel ara in Bolivia krijgt ​​beschermd broedgebied dankzij internationaal partnerschap

Slechts ongeveer 300 exemplaren leven in het wild


De blauwkeel ara (Ara glaucogularis) is een van de meest kritisch bedreigde soorten op de planeet - slechts ongeveer 300 leven in het wild. De vogels krijgen echter het broodnodige goede nieuws. Boliviaanse natuurbeschermingsorganisatie Asociación Armonía is een partnerschap aangegaan met de American Bird Conservancy, het International Conservation Fund of Canada, IUCN Nederland en de World Land Trust om een ​​beschermd broedgebied voor de in het oog lopende ara te creëren.


Deze prachtige soort ara is in populatie gedaald voor de afgelopen eeuw - maar dankzij een landaankoop van 680 hectare in Bolivia, mogelijk gemaakt door de bovengenoemde organisaties, maken de vogels een langzaam herstel.

'Het is waarschijnlijker dat Armonía deze belangrijke site als reservaat heeft weten te veroveren', zegt Rodrigo Soria, uitvoerend directeur van Asociación Armonía, over de verwerving van grond.


Het Laney Rickman Blue-throated Macaw Reserve, dat vroeger dienst deed als veeboerderij, is vernoemd naar de overleden oprichter van de in Texas gevestigde non-profit Bird Endowment. Het natuurreservaat zal het kunstmatige nestkastprogramma van Asociación Armonía, dat in 2005 werd gelanceerd als een manier om de bevolking van de ara's te vergroten, verder helpen.


'De overname betekent dat we het succesvolle nestkastprogramma kunnen voortzetten zonder ons zorgen te hoeven maken over het veranderen van landeigendom en beheer', voegde Soria eraan toe. De site ligt in de Beni-savanne in Midden-Bolivia en biedt, in combinatie met het bestaande natuurreservaat Barba Azul, een beschermde grond van 28.862 hectare voor zijn blauwvleugelige inwoners.

Ter nagedachtenis aan Rickman hebben de American Bird Conservancy en Asociación Armonía toegezegd om alle bijdragen aan het Laney Rickman Blauwkeel araifonds met een totaal van  100.000 dollar  in 2018 te evenaren. Het fonds heeft als doel essentiële ondersteuning te bieden voor reservebeheer en behoud van habitats om het voortdurende succes van het nestkastprogramma te verzekeren.

(Suriname Mirror/Inhabitat/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten