woensdag 22 augustus 2018

Artsen op Curaçao mogen ook een digitaal recept uitschrijven

Elektronisch voorschrijven van een recept biedt verschillende voordelen


Artsen mogen sinds eerder dit jaar ook een digitaal recept uitschrijven. Het elektronisch voorschrijven van een recept biedt, in vergelijking met het met de handgeschreven recept, verschillende voordelen, zoals een kleinere kans op fouten door een onleesbaar handschrift, een grotere kans dat het recept volledig is omdat het systeem dwingt alle gegevens in te vullen en de mogelijkheid om onveilige situaties te bewaken. 

Dat schrijven Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman en de Inspecteur geneesmiddelen Cleopatra Hazel in een brief aan geneeskundigen, tandartsen, verloskundigen en apothekers gevestigd op Curaçao, zo bericht vandaag, woensdag 22 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

De formele regels rond het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen zijn te vinden in de Landsverordening op de geneesmiddelenvoorziening. Deze landsverordening dateert uit de jaren 60 en gaat uit van een met de hand op papier uitgeschreven recept.

'Ten tijde van het opstellen van de genoemde landsverordening kon onmogelijk worden voorzien dat naast papier ook nog andere (elektronische) dragers van boodschappen c.q. informatie zouden ontstaan. Inmiddels zijn die gemeengoed en worden ze in juridische processen ook als geldig beoordeeld', zo stellen Huurman en Hazel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten