woensdag 22 augustus 2018

Bewoners Paamaka-gebied ontevreden over uitwerking door Newmont van samenwerkingsovereenkomst

Amerikaanse multinational zou zich niet aan de overeenkomst houden

- Attitude Newmont wereldwijd naar lokale gemeenschappen geen geheim
- Suriname lijkt nu pas wakker te worden, terwijl even 'googelen' de houding van Newmont in onder andere Peru, Ghana, Nieuw-Zeeland en Indonesië toont


Twee jaar nadat de Paamaka-gemeenschap een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met goudbedrijf Newmont, schijnen zaken niet te gaan zoals verwacht door de bewoners van het Paamaka-gebied. De multinational zou zich niet aan de overeenkomst houden, traineert de uitvoering van projecten en neemt eigendunkelijk beslissingen, luiden de klachten in het gebied, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 21 augustus 2018.

'We hebben afspraken met het bedrijf lopen, dat als zaken niet goed gaan wij het niet in de pers zouden brengen, maar omdat de pers ons heeft gevraagd naar de stand van zaken nu twee jaar later hebben wij geen andere keus dan de gemeenschap te informeren', zegt een vertegenwoordiger. 'Wij vragen ons steeds weer af of wij een samenwerking hebben met het bedrijf of dat wij onderdanen zijn van het bedrijf.'

Newmont-directielid Albert Ramdin stelt vanuit Lima, Peru, dat de overeenkomst voor twee jaar gold en dat de samenwerking, zoals afgesproken, nu samen met vertegenwoordigers van de Paamaka-gemeenschap wordt geëvalueerd. Hij erkent, dat sommige zaken vlotter hadden kunnen worden uitgevoerd. Omdat er uitgebreide consultatie en overleg met belanghebbenden, inclusief het traditioneel gezag plaatsvinden, duurt de besluitvorming en uitvoering soms langer dan verwacht. 'Het is geenszins een makkelijk proces, maar we blijven positief', zegt Ramdin.

De maatschappij zou volgens de Paamaka-gemeenschap erop hebben aangedrongen, dat de gemeenschap een organisatie met een juridische basis oprichtte waarmee zij verder zal werken. De Paamaka-gemeenschap constateert dat de multinational dit orgaan, de stichting Duurzame Ontwikkeling Paamaka (DOP) omzeilt, 'ondanks het feit dat het traditioneel gezag herhaaldelijk aangeeft dat de stichting het uitvoerende orgaan is en mandaat heeft om namens de gemeenschap zaken te bespreken'.

Volgens de Paamaka-gemeenschap worden overeengekomen projecten pas uitgevoerd nadat aan de bel wordt getrokken of wanneer een project in het belang is van de maatschappij. Ramdin legt uit, dat wordt gewerkt op basis van prioriteiten die de gemeenschap zelf heeft gesteld. Momenteel is er een watervoorzieningsproject te Langatabiki in uitvoering, waarbij rivierwater wordt gezuiverd en 39 kranen in het dorp zijn geïnstalleerd. Dit project wordt begin september opgeleverd en overgedragen aan de gemeenschap.

Attitude Newmont wereldwijd naar lokale gemeenschappen geen geheim. Suriname lijkt nu pas wakker te worden, terwijl even 'googelen' de houding van Newmont in onder andere Peru, Ghana, Nieuw-Zeeland en Indonesië toont.
Lees ook deze reeks artikelen over Newmont!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten