woensdag 22 augustus 2018

Mexico-Stad doet sexy hostesses bij overheidsevenementen in de ban

Burgemeester Jose Ramon Amieva verbiedt gebruik modellen bij overheidsevenementen

Modellen bij de Expo Audio Car 2017 in Guadalajara, Mexico (Bron foto: Expo Audio Car)

- Schaars geklede jonge vrouwelijke modellen op hoge hakken en strakke kleding dienden als hostesses bij evenementen in heel Mexico om als 'eye-candy' te dienen
- Feministische activisten spreken van kleine maar belangrijke stap tegen de Mexicaanse cultuur van machismo


De tewerkstelling van 'edecanes' of hostesses heeft feministen boos gemaakt en talloze discussies op gang gebracht over seksisme en objectivering van vrouwen. Schaars geklede jonge vrouwelijke modellen op hoge hakken en strakke kleding hebben als hostesses gediend bij overheids- en bedrijfsevenementen in heel Mexico voor tientallen jaren. Hun primaire functie is om als eye-candy te dienen, en ze zijn bij elk evenement in heel Mexico. 

Maar, nu nemen de autoriteiten in het linkse bastion van Mexico City actie, zo meldt de Los Angeles Times maandag 20 augustus 2018.

Vorige week verbood de burgemeester van Mexico, Jose Ramon Amieva, officieel het gebruik van modellen bij overheidsevenementen. Volgens de Los Angeles Times zei Amieva, dat de vrouwen op de salarislijst van de overheid, die eerder als gastvrouwen waren gevraagd, worden overgeplaatst naar andere 'meer empowerment'-taken. Het inhuren van freelance gastvrouwen is verboden en kan leiden tot boetes, zei hij.


Het nieuwe verbod is verwelkomd door feministische activisten die zeggen, dat het een kleine maar belangrijke stap is tegen de Mexicaanse cultuur van machismo.

Sommigen zeiden dat ze hoopten dat het verbod ook door de federale regering zou worden uitgevoerd. De feministen kunnen het goedkeuren, maar het verbod is bekritiseerd door de gastvrouw zelf.



Het is big business in Mexico, met naar schatting 900.000 vrouwen in de sector. Sommige hostessen hebben sociale media gebruikt om de waardigheid van de baan te verdedigen, die, zo hebben ze verduidelijkt, niet verkeerd geïnterpreteerd mag worden als prostitutie.

Veel vrouwen, waaronder vrouwelijke politici, hebben lang gemompeld over de alom tegenwoordige aanwezigheid van schaars geklede modellen bij officiële functies waar iedereen gekleed is in zakelijke kleding. Bij bedrijfsevenementen of winkelopeningen is het gebruikelijk dat modellen logo's dragen die zijn afgedrukt op hun kleding of hun lichaam.


(Suriname Mirror/Los Angeles Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten