woensdag 22 augustus 2018

Colombia protesteert krachtig bij Venezuela over invasie door Venezolaanse helikopters en troepen

'Het gaat om overtreding soevereiniteit van Colombia, van het departement Norte Santander'


Colombia heeft dinsdag 21 augustus 2018 een sterk protest laten horen over wat het zei was een grensinvasie door Venezolaanse helikopters en troepen tijdens het weekend. De regering van president Ivan Duque zei, dat het een sterk geformuleerd protest stuurde naar de Venezolaanse ambassadeur in verband met wat volgens hem een ​​'overtreding van de soevereiniteit van Colombia' was van het departement Norte Santander, zondag. 

'Twee helikopters, geïdentificeerd met de initialen van de Bolivariaanse Nationale Garde en ongeveer 30 gewapende personeelsleden van de Bolivariaanse strijdkrachten van Venezuela, landden in het grensgebied van Tibu', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Het ministerie zei, dat het een nota stuurde waarin 'het sterkste protest werd uitgesproken' tegen de Venezolaanse ambassadeur in Bogota.


De Zuid-Amerikaanse buren hebben de afgelopen jaren de degens vaker gekruist in vergelijkbare incidenten langs hun 2.200 kilometer lange grens waar guerrillastrijders en drugshandelaren over en weer passeren.

Het meest recente incident was vorig jaar november en betrof ook de regio Tibu.

Net als zijn voorganger Juan Manuel Santos, heeft Duque Venezuela een 'dictatuur' genoemd onder president Nicolas Maduro. Eerder deze maand beschuldigde Maduro Santos ervan achter een vermeende poging te staan ​​hem te vermoorden tijdens een militaire parade in Caracas.

Honderdduizenden Venezolanen die de economische crisis in hun thuisland ontvluchtten, hebben hun toevlucht gezocht in Colombia, dat Maduro ook beschuldigd heeft van het beschermen van zijn tegenstanders. Colombia drong er bij Peru en Ecuador op aan hun immigratiebeleid te coördineren om een ​​instroom van Venezolaanse migranten aan te pakken.


(Suriname Mirror/AFP/NTN24/El Heraldo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten