woensdag 8 augustus 2018

Braziliaanse controversiële presidentskandidaat Bolsonaro belooft sluiting ambassade Palestina

'Palestina is geen land, je onderhandelt niet met terroristen'

Bolsonaro gaat de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen


De vooraanstaande presidentskandidaat van Brazilië Jair Bolsonaro heeft aangekondigd de Palestijnse ambassade in Brasilia te sluiten en de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. 

'Is Palestina een land? Palestina is geen land, dus er zou hier geen ambassade moeten zijn', verklaarde Jair Bolsonaro, een parlementslid van de Partido Social Liberal, dinsdag 7 augustus 2018, toen het Nationale Congres heropende na een reces van drie weken. 'Je onderhandelt niet met terroristen', voegde hij eraan toe.

Hij heeft vooral moeite met het feit dat de diplomatieke vertegenwoordiging van de Palestijnse Autoriteit 3,2 kilometer van het Planalto-paleis, het hoofdkwartier van de regering in Brazilië, is gevestigd. De rechtse parlementariër is een groot bewonderaar en aanhanger van Israël.

De verkiezingen staan gepland op 7 oktober in Brazilië. Brazilië heeft Palestina erkend als een onafhankelijke staat in 2010 als onderdeel van de afstemming van de voormalige linkse president Luis Inacio Lula da Silva met extremistische regeringen, zoals Iran en Libië. In die tijd doneerde Brazilië 10 miljoen dollar aan de Hamas-terreurgroep, die de Gazastrook regeert en de vernietiging van Israël gezworen heeft.
Lula's politieke erfgename, Dilma Rousseff, zette het anti-Israëlsentiment voort gedurende haar periode tot ze werd afgezet in 2016.

Bolsonaro, een 62-jarige conservatieve politicus die pro-Israël lijkt te zijn, en hij is anti-homo en pro wet en orde - bijnaam 'Trump van Brazilië' - zei, dat hij de dialoog met Israël, de Verenigde Staten en Europa wil verbreden.

De presidentskandidaat heeft de afgelopen weken deelgenomen aan een handvol televisie-interviews, waar hij opschepte dat hij tijdens zijn bijna 30-jarige politieke carrière nooit van corruptie is beschuldigd en herhaalde ook, dat hij van plan is de Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Net als gelovigen en diep conservatieve politici in de Verenigde Staten, is Bolsonaro's steun verdeeld onder Joodse kiezers, die meestal sociaal liberaal zijn, maar willen dat hun vertegenwoordigers sterk pro-Israël zijn. 'Mijn hart is groen, geel, blauw en wit', zei Bolsonaro tegen een publiek van 400 bij de Hebraica-club in Rio in 2017, in een verwijzing naar de Israëlische en Braziliaanse vlag. Hij kreeg groot applaus toen hij de Joodse staat begroette vanwege zijn machts- en sociale zekerheidsstelsel, en zei, dat dit de grootste natie van Latijns-Amerika zou moeten inspireren.

Bolsonaro's gepassioneerde supporters verwijzen vaak naar hem met de bijnaam 'Mito', van het woord mythe of legende.

Met meer dan 5,5 miljoen Facebook-volgers was Bolsonaro de belangrijkste stemmentrekker onder de 46 Congresleden die in 2014 uit het gebied werden gekozen en won hij zijn zesde opeenvolgende termijn in 24 jaar. Zijn drie zonen, ook politici, zijn herhaaldelijk gefotografeerd met T-shirts met berichten in het Hebreeuws.

(Suriname Mirror/The Times of Israel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten