woensdag 8 augustus 2018

Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie sluit kantoren na ontvangst 'alarmerende' bedreigingen

ANPDH documenteert de onderdrukking door de regering-Ortega van protesten


De Nicaraguaanse Associatie voor Mensenrechten (ANPDH, Asociación Nicaragüense Pro Derechos Humanos) heeft haar kantoren gesloten na het ontvangen van 'alarmerende' bedreigingen aan het adres van personeelsleden vanwege haar werk, dat de onderdrukking door de regering van protesten documenteert.


ANPDH stelt, dat het een groot aantal doodsbedreigingen had ontvangen en informatie had verkregen waarin stond, dat de regering van Daniel Ortega van plan was om medewerkers van ANPDH gefabriceerde misdaden aan te rekenen.

De organisatie heeft zaterdag 4 augustus 2018 onderstaande verklaring vrijgegeven waarin zij zegt, dat zij haar kantoren tijdelijk sluit 'om de veiligheid en fysieke integriteit van haar werknemers te garanderen', maar dat zij mensenrechtenvoorwaarden elektronisch blijft documenteren.




'Ik moet bekennen dat ik er nooit aan had gedacht om op het exacte moment getuige te zijn van een zelfverbanning. Huilend zeiden ze, ondanks de hoge kosten, dat het de moeite waard was om de mensenrechten in Nicaragua te verdedigen', schreef Paulo Abrao van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechtenrechten op Twitter na het ontmoeten van ANPDH-leden op een luchthaven in Honduras:


Het team was op reis naar Costa Rica. De mensenrechtenorganisatie stelt, dat geweld als gevolg van protesten 448 mensen in Nicaragua heeft gedood sinds april, toen demonstranten voor het eerst de straat op gingen om de door Ortega voorgestelde kortingen op de sociale zekerheid aan te vechten. Nadat de autoriteiten de protesten met geweld hadden onderdrukt, overstroomden duizenden de straten om Ortega's ontslag te eisen.


Het aantal doden gemeld door ANPDH is aanzienlijk hoger dan dat van andere mensenrechtenmonitors en het aantal doden van de overheid zelf. De Ortega-regering zei, dat 195 mensen zijn gedood, terwijl de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten meldt dat 317 personenzijn gestorven. ANPDH gaf ook aan, dat ongeveer 600 mensen verdwenen zijn sinds de protesten begonnen.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten