woensdag 8 augustus 2018

Jogi (VHP): ‘Corruptieonderzoeken OM moeten niet leiden tot blinde muur en dossiers in lades’

Assembleelid hoopt dat OM ook onderzoek instelt naar malversaties met zandleveringen Nickerie


Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar een aantal vermoedelijke corruptiezaken, waaronder Carifesta-XI, Naschoolse Opvang, Algemene Kinderbijslag, Sociale Zaken, SMS, Telesur en NVB. Verschillende dossiers zouden door de regering naar het parket zijn gestuurd voor onderzoek. Intussen is de hulp ingeroepen van een forensische accountant om de voorgelegde zaken tot de bodem uit te zoeken en na te gaan in hoeverre er strafbare feiten zijn gepleegd.

VHP-Assembleelid Mahinder Jogi ziet dit als een zeer positieve stap van de procureur-generaal om nu eindelijk inhoud te geven aan de rechtstaat gedachte.

'Als er niks aan de hand is, dan is er niks aan de hand. Wanneer er wel iets aan de hand is, moeten er consequenties volgen. Zo simpel is het. Ik hoop alleen dat het onderzoek inderdaad tot een goed eind komt en dat wij niet belanden bij een blinde muur, waar het onderzoek misschien is afgerond, maar de dossiers in lades verdwijnen', zegt Jogi dinsdag 7 augustus 2018 in het Dagblad Suriname.

Hij voert aan, dat er teveel voorbeelden in de afgelopen periode zijn waar gebleken is dat de trias politica gedachte vaak tijdens deze regeerperiode is aangevallen. Hij verwijst hiermee naar het geval in 2016, waar na een beslissing van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces toenmalig minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos ineens met het idee kwam, dat de staatsveiligheid in gevaar werd gebracht door het vervolgen van bepaalde personen. Ook de vervolgstap om de procureur-generaal tegen de Grondwet in met ontslag te sturen, is hem nog vers in het geheugen. Jogi keurt deze handelingen af, omdat deze stagnaties alleen maar ervoor zorgen, dat het land steeds hoger op corruptie indexlijsten wordt geplaatst, terwijl zaken doen met het buitenland ook wordt bemoeilijkt.

'Dit is niet goed voor het imago van het land, want het lijkt erop alsof corruptie een normaal verschijnsel is geworden onder de regering Bouterse', aldus de VHP’er.

Hoewel het beleid voor de volgorde van de onderzoeken in handen van de procureur-generaal ligt, verzoekt Jogi, dat die ook zijn ogen richt op de vele onderhandse gunningen op het ministerie van Openbare Werken tijdens de periode van ex-minister Ramon Abrahams. 'Ga na of dat wel of niet conform de aanbestedingswet is geschied. Ga na of mensen in de gelegenheid zijn gesteld om offertes in te dienen.'

Ook het voornemen van ex-minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie om een peperdure tweedehandse asfaltplant te kopen moet grondig worden onderzocht. 'Ga na of er niet is gemanipuleerd bij die aankoop. Ga ook na wat er precies is gebeurd tussen de Wegenautoriteit en de NDP met betrekking tot die aankoop van mammoetvlaggen. Mocht dat? Heeft men hier geen wettelijke regelingen overtreden?', benadrukt Jogi.

Het Assembleelid hoopt, dat de procureur-generaal ook meteen een onderzoek instelt naar malversaties met zandleveringen in Nickerie. Hierover heeft hij een dossier met bewijzen en reçu’s sinds 2012 gedeponeerd bij de procureur-generaal. 'Die aanbesteding is gewijzigd en op een listige manier zijn mensen er buiten gelaten. Uiteindelijk is die toewijzing gegaan naar bepaalde personen. In plaats van 30.000 kubieke meter zand is de hoeveelheid opgevoerd naar 60.000 zonder dat er meer wegen bijgekomen zijn. Ga na hoe dit mogelijk is', zegt de VHP’er.

Jogi stelt, dat in de afgelopen acht jaren verschillende vermeende gevallen van corruptie tijdens openbare vergaderingen van De Nationale Assemblee zijn aangekaart. Hij hoopt dat de procureur-generaal ambtshalve kennis van deze zaken neemt en eventueel ook de bewijsstukken van deze aangehaalde zaken opvraagt van het college.

Ook NDP’er Immilioh Lens roept hij op om alle zaken van vermeende corruptie, waar hij kennis van zou dragen, over te dragen aan het OM. 'Laten wij doorgaan en duidelijkheid verschaffen', aldus Jogi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten