zaterdag 21 juli 2018

Plattelandsbewoners worden in Brazilië vergiftigd door pesticiden

(Bron foto: Marizilda Cruppé/Human Rights Watch)
Human Rights Watch slaat alarm met rapport

'Van de 10 meest gebruikte pesticiden in Brazilië in 2016, zijn 4 niet geautoriseerd voor gebruik in Europa'


Plattelandsbewoners worden in Brazilië vergiftigd door pesticiden die in de buurt van hun huis, school en werkplek worden gespoten, aldus Human Rights Watch in een vandaag, vrijdag 20 juli 2018, uitgebracht rapport. 

Veel plattelandsgemeenschappen zijn bang voor represailles van rijke en politiek machtige boeren als ze dergelijke vergiftigingen aanklagen of voorstander zijn van meer beschermende wetten en voorschriften.

Het rapport van 50 pagina's, 'Je wilt gif niet ademen': de falende reactie op pesticide'n in Braziliaanse plattelandsgemeenschappen,' documenteert gevallen van acute vergiftiging door pesticiden op zeven locaties in heel Brazilië, inclusief landbouwgemeenschappen, inheemse gemeenschappen, quilombo (Afro-Braziliaanse) gemeenschappen en landelijke scholen.

Blootstelling vindt plaats wanneer pesticidespray van het doelwit afdrijft tijdens het spuiten of wanneer pesticiden verdampen en afdrijven naar aangrenzende gebieden in de dagen na het spuiten.



Van de 10 meest gebruikte pesticiden in Brazilië in 2016, zijn er 4 niet geautoriseerd voor gebruik in Europa, wat aangeeft hoe gevaarlijk andere regeringen sommige van hen beschouwen.

'Pesticiden die op grote plantages worden gespoten, vergiftigen kinderen in hun klaslokalen en dorpelingen in hun achtertuinen over het hele platteland van Brazilië', zegt Richard Pearshouse, mmilieu- en mensenrechtendirecteur bij Human Rights Watch en auteur van het rapport. 'De Braziliaanse autoriteiten moeten deze toxische blootstelling stoppen en zorgen voor de veiligheid van degenen die zich uitspreken tegen de schade die de pesticiden toebrengen aan hun families en gemeenschappen.'



Human Rights Watch ontdekte. dat mensen in veel blootgestelde gemeenschappen bang zijn voor represailles van grootgrondbezitters. Leden van vijf van de zeven landelijke gemeenschappen die Human Rights Watch bezocht, zeiden dat ze bedreigingen hadden ontvangen of bang waren voor represailles als ze berichtten over het gebruik van pesticiden waarvan ze dachten dat ze hen vergiftigden.

In 2010 werd een boer die een anti-pesticide-activist was neergeschoten en gedood nadat hij de lokale overheid had gedwongen om sproeien vanuit de lucht dat jaar te verbieden.

Grote plantage-eigenaren negeren vaak een nationale 'bufferzone'-regelgeving die het besproeien vanuit de lucht van pesticiden in de buurt van woningen verbiedt. Er is geen overeenkomstige nationale 'bufferzone' voor spuiten vanaf de grond.

Officiële gegevens over pesticidenvergiftigingen onderschatten op grove wijze de ernst van dit probleem. Het bewakingssysteem van de overheid voor residuen van bestrijdingsmiddelen in drinkwater en voedsel is ook zwak.

Bij acute pesticidenvergiftiging lijden mensen aan symptomen als braken, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid tijdens of onmiddellijk na nabijgelegen pesticidetoepassingen. Tegelijkertijd wordt chronische blootstelling aan pesticiden, ook aan lage doses, geassocieerd met onvruchtbaarheid, negatieve effecten op de foetale ontwikkeling, kanker en andere ernstige gezondheidseffecten. Zwangere vrouwen, kinderen en andere kwetsbare mensen kunnen te maken krijgen met verhoogde risico's.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/YouTube/Issuu Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten