zaterdag 21 juli 2018

Costa Rica bouwt twee opvanglocaties voor vluchtelingen uit Nicaragua

'Wat er in Nicaragua gebeurt, is onaanvaardbaar en heeft directe gevolgen voor ons land'

IOM: 'Nicaraguanen maken ook misbruik van de crisis om een wettelijke status te krijgen in Costa Rica'


De Costa Ricaanse vicepresidente en minister van Buitenlandse Zaken Epsy Campbell heeft donderdag 19 juli 2018 aangekondigd, dat Costa Rica twee onderkomens heeft gebouwd om Nicaraguaanse migranten te huisvesten die de gewelddadige politieke crisis van het land ontvluchten. 

'Wat er in Nicaragua gebeurt, is onaanvaardbaar en heeft directe gevolgen voor ons land. De wereld moet zich focussen op Nicaragua', zei Campbell.



Costa Rica vroeg internationale organisaties om hulp bij het omgaan met de groeiende crisis. Campbell zei, dat dagelijks 100 tot 150 mensen de grens oversteken en voor de eerste keer naar Costa Rica komen, wat suggereert dat dit een direct gevolg is van de politieke crisis. Desondanks ligt het aantal migranten nog steeds ver onder de drempel om te kwalificeren als een migratiecrisis, die wordt gedefinieerd als 5.000 migranten per week arriveren.

Marcelo Pisani, de regionale directeur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zei dat de migratiestroom vanuit Nicaragua eigenlijk laag is. 'We zagen geen toename van het aantal Nicaraguaanse migranten naar buurlanden', zei Pisani. Hij zei dat de lange wachtrijen in de immigratiekantoren van Costa Rica te wijten zijn aan het feit dat Nicaraguanen misbruik maken van de crisis om een wettelijke status te krijgen in Costa Rica.

Niettemin hebben de IOM en het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) de Costa Ricaanse regering geholpen bij het bouwen van de opvangplaatsen. De ene bevindt zich in het noorden van het land, de andere bevindt zich in het zuiden.

Bijna 60 mensen die naar verluidt in La Merced Park sliepen, een downtown San José-park dat een populaire ontmoetingsplaats is voor Nicaraguanen die in de hoofdstad wonen, zijn volgens Campbell verplaatst naar de zuidelijke opvang in Golfito.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten