zaterdag 21 juli 2018

Nurmohamed (VHP): 'Verhogingen inschrijfgelden scholen onbehoorlijk en onbeschoft'

'Dergelijke verhogingen moeten een jaar van tevoren worden aangekondigd'


Riad Nurmohamed (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Onderwijs, noemt de verhoging van inschrijfgelden, een maand voordat de inschrijvingen op scholen beginnen, onbehoorlijk en onbeschoft. In zijn optiek moeten dergelijke verhogingen een jaar van tevoren worden aangekondigd. 

'Het is niet correct naar de leerlingen en ouders toe.'

Nurmohamed zegt vandaag, zaterdag 21 juli 2018, in de Ware Tijd, dat de verhogingen het gevolg zijn van het verkeerde financiële beleid van de regering dat wordt afgewenteld op het volk.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de inschrijfgelden voor de verschillende onderwijstypes opgeschroefd en ze zijn donderdag bekendgemaakt. Ouders en leerlingen blijken niet eerder op de hoogte te zijn gesteld.


De aanpassing varieert van dertien tot zestig procent. Directeuren hadden uitgerekend wat een leerling per schooljaar kan kosten en de vastgestelde bedragen kunnen daarop zijn gebaseerd. Het inschrijfgeld mag in termijnen worden betaald. Dit concept wordt al jaren door schooldirecteuren toegepast.

In De Nationale Assemblee zei minister Lilian Ferrier deze week, dat het ministerie voor het nieuwe schooljaar nog zal inkomen met subsidie voor bijzondere scholen verenigd in de Stichting Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS). Het is niet duidelijk hoe deze jaarlijkse subsidie wordt besteed, want er is nooit financiële verantwoording afgelegd. De bewindsvrouwe verwacht dat dit voortaan wel zal gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten