zaterdag 21 juli 2018

Sinds regering-Temer in Brazilië aan de macht is stijgt percentage kindersterfte na jaren van daling

Regering-Temer snijdt in subsidies sociale programma's die welzijn van kinderen aanpakken


Na meer dan een decennium opeenvolgende dalingen van de kindersterfte in Brazilië, zag 2016 in 2016 een stijging van 11 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het cijfer, samengesteld op basis van gegevens van het Braziliaanse ministerie van Gezondheid / Data SUS, het Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE) en andere officiële bronnen, werd getabelleerd door de Abrinq Foundation. 

'Kindersterfte was significant, en Brazilië werd een referentiepunt. Het percentage daalde ... maar in 2016 nam hete toe', aldus Denise Cesario, uitvoerend directrice van de Abrinq Foundation. Ze zei dat de toename van kindersterfte rechtstreeks verband houdt met de regering onder leiding van Michel Temer, die stelselmatig gesneden heeft in subsidies voor sociale programma's die het welzijn van kinderen aanpakken.

Ze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het Nationaal Programma van Schoolvoeding (PNAE, Programa Nacional de Alimentação Escolar), dat de kinderen van behoeftige gezinnen toegang garandeert tot gezond voedsel tijdens de kleuterklas, Blind Network, Family Grant en het bijna uitgestorven Food Acquisition Program (PAA).

'We erkennen dat de vermindering van investeringen en intrekking van specifieke programma's een directe rol heeft gespeeld bij het toenemen van de kindersterfte. Dit wijst erop, dat de armste gezinnen het meest worden getroffen door het gebrek aan investeringen in sociaal beleid', benadrukt Cesario. Ze wees op het besluit van Temer om de overheidsuitgaven in de komende 20 jaar te verlagen als een indicator dat de kindersterfte zal blijven stijgen.
 
'Het heeft een aanzienlijke impact. Deze vraag is zeer zorgwekkend. We weten dat tijdens de crisis de eerste bezuinigingen plaatsvinden op sociale gebieden en degenen die het zwaarst worden getroffen  zijn de meest kwetsbaren onder de bevolking.'

Tereza Campello, een econoom en voormalig minister van Sociale Ontwikkeling en Hongerbestrijding tijdens de regering van de voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, was nog nadrukkelijker in haar veroordeling van het beleid van Temer, dat ze 'dom' noemde. 'Het kost je minder om ondervoeding te voorkomen en diarree, dan het behandelen van een gehospitaliseerd kind op een bed op de intensive care. Het is dus geen intelligente, rationele fiscale optie.'

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten