zaterdag 21 juli 2018

Nieuw boek Surinaamse essayist Theo Para ‘Verzwegen werkelijkheid - De rechtsorde onder Bouterse’

Een onthullende bespiegeling over het Suriname onder president Bouterse


Het nieuw verschenen boek van de Surinaamse essayist Theo Para heet ‘Verzwegen werkelijkheid - De rechtsorde onder Bouterse’. Het boek is een verzamelbundel van eerdere columns en een tweetal nieuwe stukken – waaronder Rechtvaardig burgerschap – die speciaal voor het nieuwe boek zijn geschreven. 

Het boek leest als een intellectueel spannende en onthullende bespiegeling over het Suriname onder president Bouterse. De laatste heeft een Nederlandse drugsveroordeling op zak en is hoofdverdachte in het 8 december strafproces.

Grote thema’s in het boek zijn de Surinaams-Nederlandse betrekkingen, de integriteit van het presidentschap, de constitutionele en economische crisis, de sociale ongelijkheid, de zelf-Amnestiewet, het 8 decemberstrafproces en het proces van nationale verzoening.

Het voorwoord is geschreven door Antoine de Kom, award winning dichter, psychiater en kleinzoon van de bekende Surinaamse vrijheidsheld en Nederlands verzetsstrijder Anton de Kom.

Verzwegen werkelijkheid is het vijfde boek van Theo Para, die als publicist, 45 jaren geleden met zijn eerste maatschappijkritische stukjes over zijn geboorteland Suriname, begon.

Theo Para, pseudoniem van de arts Henry Does, is vanaf het allereerste begin criticus van het militaire bewind in Suriname dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de decembermoorden, die plaatsvonden 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia. Zijn vriend en collega-publicist Bram Behr was een van de vijftien slachtoffers.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Van Gennep ( paperback, 208 pagina’s, €19,95).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten