maandag 9 juli 2018

Rechter houdt vrijlating Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva nog tegen

(Bron foto: Twitter)
Eerder had het Hof van Beroep de vrijlating bevolen van de voormalige president


De bevoegde rechter João Gebran Neto heeft maandag 9 juli 2018 de vrijlating tegengehouden van de Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld is wegens corruptie. 

De politie mag de 72-jarige Lula niet in vrijheid stellen totdat hij de zaak onderzocht heeft, besliste de magistraat. Eerder had het Hof van Beroep de vrijlating bevolen van de voormalige president.


De federale rechter had een verzoek in Kort Geding ingewilligd en de onmiddellijke vrijlating van het vroegere staatshoofd bevolen. Lula kon volgens deze rechter de uitspraak in beroep in zijn rechtszaak in vrijheid afwachten en zou in de komende uren de gevangenis mogen verlaten.

Maar, de bevoegde rechter beslist daar nu dus anders over. Lula zal niet meteen vrijkomen.


Lula, die president was van 2003 tot 2011, zit sinds 7 april in de gevangenis. Hij werd in juli 2017 tot ruim twaalf jaar cel veroordeeld voor corruptie in verband met het overheidsbedrijf Petrobras. Hij zou een luxe appartement in een badplaats in het zuiden van Brazilië als steekpenning aanvaard hebben van OAS, een bouwonderneming die contracten bij Petrobras wou krijgen. Lula heeft de beschuldiging altijd ontkend.


Bij de verkiezingen van oktober wil hij zich opnieuw kandidaat stellen voor het hoogste staatsambt. Het Braziliaanse verkiezingscomité moet zich nog uitspreken of hij aan de presidentsrace kan meedoen. Als hij kandidaat mag zijn, is hij een van de grote kanshebbers. Lula voert de peilingen aan met zowat 36 procent van de stemmen.

(Suriname Mirror/Belga/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten