maandag 9 juli 2018

VHP-fractieleider Santokhi constateert 'angst bij drugsbestrijdingsdiensten'

'Vele van de onderzoeken lopen heel moeizaam en krakkemikkig'


Eén van de hoofdredenen waarom drugsbestrijdingsdiensten in de afgelopen periode opvallend genoeg niet in staat zijn geweest om de leidinggevenden achter de grote hoeveelheden onderschepte cocaïne voor de rechter te brengen, is ‘omdat er een soort van angst heerst bij de drugsbestrijders om zaken goed aan te pakken’. 

'Ik heb gekeken naar de vele drugsvangsten in Suriname en inderdaad lopen vele van de onderzoeken heel moeizaam en krakkemikkig, althans belanden heel weinig van de grote zaken bij de rechter. Dat wil zeggen dat het onderzoeksproces voorafgaand gebrekkig is', zegt VHP-fractieleider en voormalig minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi maandag 9 juli 2018 in het Dagblad Suriname.

In de afgelopen vier maanden is in verschillende landen zo'n 6.200 kilo cocaïne onderschept, waarbij Suriname is genoemd. In het eerste kwartaal van dit jaar is ongeveer 525, 88 kilo cocaïne in Suriname in beslag genomen. Hoofdverdachte Radj Oedit, die opgespoord wordt voor zijn betrokkenheid bij de vondst van de cocaïne Cessna in Saramacca, is nog steeds niet opgepakt, terwijl zijn arbeiders wel verantwoordelijk gesteld zijn voor de ruim 488 kilo cocaïne die uit het vliegtuig in beslag is genomen.

De investering in de drugsbestrijdingsdiensten, narcotic intelligence unit, justitiële inlichtingendienst, het Arrestatieteam, de Antiterreureenheid en beveiliging is volgens Santokhi na 2010 behoorlijk verwaarloosd. Dit zorgt voor weinig kwaliteit en angst bij deze diensten om ‘de grote boys’ aan te pakken. Deze zaken moeten zo snel als mogelijk worden bekeken door minister Stuart Getrouw.

Santokhi voert aan, dat het vooral belangrijk is voor justitiële diensten om aan de juiste informatie te komen alvorens tegen de drugsverdachten wordt opgetreden. Anders kunnen deze criminelen hard terugslaan. 'Laat er daarom ook internationaal samengewerkt worden. Werk heel nauw met de drugsbestrijdingsdiensten van Amerika, Frankrijk, Nederland en zorg dat door middel van een goed onderzoek de verdachten in beeld komen. Wanneer de verdachten dan in beeld komen, moet het Openbaar Ministerie gelijk optreden', aldus de politicus.

Santokhi stelt, dat in zijn bewindsperiode op Justitie en Politie tussen 2005 en 2010 geen enkel onderscheid werd gemaakt tussen kleine en grote drugsverdachten. Alles werd op basis van goede planning aangepakt.

'Ik kom ook uit de politiewereld, ben minister van Justitie en Politie geweest en heb ook ten strijde getrokken tegen de georganiseerde misdaad. Personen die het Caribisch gebied niet durfde aan te pakken, die hebben wij hier in Suriname aangepakt. Mensen als Carlos Bolas, die tot de top 10 behoorde van de Colombiaanse FARC guerrillaorganisatie (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), hebben wij hier opgepakt en weggestuurd op basis van rechtshulpverzoeken naar het buitenland. Roger Khan, die niet gepakt kon worden in de Caribische regio, hebben wij ook hier gepakt en uitgeleverd. Precies zo hebben wij toen ook andere leiders van criminele organisaties gepakt door veel te investeren in drugsbestrijdingsdiensten, een regionaal plan met andere landen te maken, zoals Colombia, Brazilië, Venezuela en Guyana en de Verenigde Staten, Nederland en Frankrijk en Interpol en de Verenigde Naties', aldus de politicus.

Alleen het hebben van zoveel hoeveelheden drugs heeft volgens Santokhi al een negatief effect naar formele systemen van Suriname waar een toename zal zijn van corruptie en omkoping, waardoor de haven- en controlediensten op den duur een slechte naam zullen krijgen.

'Een tweede conclusie is dat internationale criminele organisaties bezig zijn met lokale criminele organisaties om deze handel in feite te drijven via het territoir van Suriname. Dat is zeer gevaarlijk, omdat daardoor de integriteit van ons land en bevolking op het spel wordt gezet. De drugsbestrijdingsdiensten, de overheid en de burgers krijgen een slechte naam, terwijl banken ook worden geconfronteerd met besmet geld. Kortom, het heeft een impact en dat is reden genoeg dat de regering heel goed naar dit vraagstuk zal kijken en zorg draagt dat de politie, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht goed geëquipeerd zijn om deze vorm van criminaliteit serieus aan te pakken', aldus Santokhi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten