maandag 9 juli 2018

Actie Comité Alcoa (ACA) wordt geproclameerd tijdens een bijeenkomst bij 'SetiSRnan'

ACA wil onder andere echte positie voorzitter presidentiële commissie, Dillip Sardjo, blootleggen


Het zogenoemd maatschappelijk middenveld zal niet langer aan de kantlijn blijven staan in de kwestie rond het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco en de Memorandum of Understanding (MoU) die de regering heeft gesloten met Suralco’s Amerikaanse moedermaatschappij Alcoa, schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 9 juli 2018. De regering moet en zal ter verantwoording worden geroepen om openheid van zaken te geven over de MoU,

Om structuur te geven aan de acties wordt vandaag het Actie Comité Alcoa (ACA) opgericht en geproclameerd, tijdens een bijeenkomst in de vergaderzaal van 'SetiSRnan' aan de Fajadjanstraat te Flora.

Naast de rol van de regering in deze kwestie, moet de werkelijke positie van de voorzitter van de presidentiele commissie, de industrieel Dillip Sardjo, die de onderhandelingen voert met Suralco volledig worden ontrafeld. Het actiecomité is van mening dat de betrokkenheid van Sardjoe alles te maken heeft belangen verstrengeling.

Actie Comité ALCOA eist antwoorden in deze nationale zaak en beschouwt het als onacceptabel dat deze kwestie nu al sinds 2015 onbeantwoord blijft. De eisen zijn (zo berichtte Starnieuws zaterdag 7 juli): 

1. Dat DNA (De Nationale Assemblee) opkomt voor ons nationaal belang en zich van haar taken en bevoegdheden kwijt en verantwoording afdwingt van de regering conform de Grondwet, 
2. Dat de regering volledige openheid van zaken geeft over de inhoud van de MoU en duidelijkheid verschaft over de volgende zaken: 

a. Hoe de overdracht van de waterkrachtcentrale te Afobaka in goed functionerende staat zal geschieden en wie de controle en uitvoering daarover krijgt toegewezen.
b. Wat er gebeurt met rechten verleend onder de Brokopondo Overeenkomst, aangaande terreinen, wegen, erfdienstbaarheid, belastingvoordelen, enzovoort. 
c. Status van de energieovereenkomst van 1999 (afkoop hydro-energie na sluiting aluminiumfabriek, en het vastgestelde tarief).
d. Is er een assessment gemaakt van de milieu en sociaal maatschappelijke impact van de Alcoa- operaties sinds 1958? En wie bekostigd, voort uit, en overziet dergelijke assessment?
e. Wie bekostigt en ziet toe op de rehabilitatie van alle door de operaties van Alcoa van Suralco vervuilde en uitgemijnde gebieden volgens de relevante overeenkomsten, wetten en internationale verdragen?
f. Wat zal gebeuren met de overname van alle opstallen? 
g. Wordt alle informatie aangaande de bauxietindustrie in Suriname overhandigd aan de Staat? 
h. Is de mogelijkheid geboden aan derden voor een eventuele doorstart van de bauxiet industrie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten