donderdag 5 juli 2018

Santokhi (VHP) wil transparantie bij drugsverbrandingen

'Als je weet dat drugszaken gepaard gaan met veel geruchtvorming, doe het dan transparant'


Justitiële autoriteiten moeten er alles aan doen dat het vertrouwen van de samenleving terug wordt gewonnen wanneer het gaat om drugsbestrijding en drugsvernietiging. Tot deze conclusie komt VHP-fractieleider en voormalige minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi, aldus het Dagblad Suriname donderdag 5 juli 2018. 

Het is al enige tijd gebruik, dat in beslag genomen grote partijen drugs buiten het zicht van de pers om door de politie worden vernietigd. Dit gebeurt in opdracht van het Openbaar Ministerie. Recent was nog ophef ontstaan, toen de media ook uitgesloten werden bij de verbranding van de 488,68 kilo cocaïne die in een vliegtuigje in Saramacca was aangetroffen. Verschillende mensen in de samenleving twijfelden eraan of de drugs daadwerkelijk zijn vernietigd, omdat de foto’s van het Korps Politie Suriname veel gelijkenissen vertoonden met oude foto’s van drugsverbrandingen.

'Als je weet dat drugsvangsten, opslag van drugs en vernietiging van drugs gepaard gaan met veel publieke belangstelling en veel geruchtvorming, doe het dan transparant', benadrukt de VHP’er.

De ex-Justitieminister voert aan, dat in zijn bewindsperiode op het ministerie van Justitie en Politie een systeem werd ingevoerd, waarbij steeds monsters moesten worden genomen van grote hoeveelheden in beslag genomen drugs.

'Er zijn gevallen geweest, waarbij drugs gestolen en verdwenen is. Wij hebben toen een beleid ontwikkeld om van elke hoeveelheid kleine monsters te nemen, waarna deze getest, gewogen, fotografisch vastgelegd en zo snel mogelijk vernietigd werden. Na de vernietiging werden weer monsters genomen, zodat de samenleving kon zien dat het inderdaad om drugs ging en niet om één of andere stof. Die transparante wijze moet terug', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten