donderdag 5 juli 2018

BvL/ALS: 'IOL gaat vrijdag 6 juli helemaal plat'

Bonden hebben bezwaar tegen timing overgang IOL naar AdeKUS en opstelling minister Ferrier


De abrupte transformatie van de lerarenopleiding IOL (Instituut voor de Opleiding van Leraren) naar een universitair niveau heeft veel commotie veroorzaakt onder de docenten en studenten. Van de zijde van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) wordt dit beantwoord met een protestactie morgen, zo schrijft vandaag, donderdag 5 juli 2018, het Dagblad Suriname. 

Alhoewel de transformatie van het IOL in het herwaarderingsprogramma van de leraren is opgenomen, en dit daardoor geen nieuwigheid is voor de voornoemde vakbonden, hebben de BvL en ALS slechts bezwaar tegen de timing van de uitvoering van dit beleidsdoel. 'Wij hebben nooit gezegd dat we geen kwalitatief onderwijs willen. Maar, er moet tenminste wel ervoor gezorgd worden, dat alles in place is gebracht voordat men aan de transformatie begint. En als er daarvoor tijd nodig is, dient het ministerie hiermee rekening te houden', zegt Reshma Mangre, secretaris-generaal van BvL/ALS.

Aangezien de gedachtegang van de minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tot nog toe niet te beïnvloeden is, spreekt Mangre in termen van 'alles plat' op het IOL. Ten aanzien hiervan heeft het bestuur van BvL/ALS gisteren intern een onderhoud gehad met de IOL-docenten om de strategie van de protestactie uiteen te zetten. Hierover wenst zij echter niet in details te treden.

Voor het gros van de IOL-studenten is de vernieuwing op het IOL als een donderslag bij heldere hemel gekomen. Waar de studenten voornamelijk bezorgd over zijn, zijn de kosten die gepaard gaan met een universitaire opleiding. Velen kiezen voor het IOL, omdat dit in vergelijking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) minder uitgaven en stagnaties in de studie met zich meebrengen. In de afgelopen perioden hebben de AdeKUS-docenten duidelijk laten merken, dat zij er niet voor schromen om het werk neer te leggen, vaak genoeg zonder de studenten tijdig te informeren, liet een student weten. Dit, terwijl stakingen op het IOL niet vaak voorkomen.

De studenten wensen dus geen deel uit te maken van een opleiding, waar de onzekerheid grote parten speelt en de inschrijving en andere studie gerelateerde kosten de pan uitvliegen. 'We weten nog niet hoe de kosten eruitzien, omdat het proces op de universiteit nog niet in place is gebracht.' Mangre is van oordeel dat de autoriteiten rekening moeten houden met de draagkracht van de studenten. 'We willen allemaal kwalitatief onderwijs, maar als men op dezelfde voet verder gaat, zit het onderwijs straks zonder docenten en studenten', aldus Mangre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten