donderdag 5 juli 2018

Mazelen-uitbraak breidt zich uit in Brazilië nadat gevallen zijn geïmporteerd uit Venezuela...

(Bron: Survival International)
Zorgen dat de uitbraak de geïsoleerde inheemse Yanomami heeft bereikt in het Amazone-gebied


Een mazelen-uitbraak groeit in Brazilië, nadat gevallen werden geïmporteerd uit het naburige Venezuela waar de gezondheidszorg is ingestort. Meer dan 460 gevallen van de ziekte zijn bevestigd in twee Braziliaanse grensstaten, zei het ministerie van Volksgezondheid maandag 2 juli 2018. 

Er zijn ook zorgen dat de uitbraak een geïsoleerde stam heeft bereikt die in de Amazone woont en weinig weerstand biedt tegen dergelijke ziekten.


De gevallen in Brazilië komen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, de Amerikas in 2016 mazelenvrij verklaarde. Maar, uitbraken kunnen nog steeds plaatsvinden, zelfs nadat een land is vrij verklaard, omdat gevallen kunnen worden geïmporteerd. Dat is precies wat er is gebeurd in Brazilië, waar de ziekte over de grens glipte met mensen die de economische en politieke ineenstorting ontvluchtten in het naburige Venezuela. Mazelen verspreiden zich door de lucht en zijn zeer besmettelijk.


Hoewel er geen specifieke behandeling voor de ziekte is, is het vaccin zeer effectief. Symptomen van mazelen zijn koorts, loopneus, hoest, keelpijn en uitslag die zich over het lichaam verspreidt.


Vorig jaar begonnen de mazelen zich te verspreiden in Venezuela, waar er meer dan 2.000 gevallen waren. Olierijk Venezuela was ooit rijk en het gezondheidsstelsel was er een model voor de regio. Maar, wanbeheer en een daling van de olieprijzen hebben geleid tot een wijdverbreid tekort aan levensmiddelen en medicijnen. Artsen zijn gevlucht en de gezondheidsdiensten zijn ingestort. Ontberingen in het algemeen in Venezuela hebben meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht gejaagd naar buurlanden, waarbij ze soms ziektes meenamen.

Om de uitbraak te bestrijden, bieden de autoriteiten in Brazilië vaccinatie tegen mazelen aan aan buitenlanders die zich registreren bij de federale politie en er worden ook steeds meer inspanningen gedaan om ervoor te zorgen, dat Brazilianen worden gevaccineerd.


Brazilianen moeten regelmatig worden ingeënt tegen mazelen, maar de autoriteiten hebben onlangs speciale campagnes gevoerd in Roraima en Amazonas om diegenen te vaccineren die door het systeem zijn geglipt.

Naast de gebruikelijke zorgen om de uiterst besmettelijke ziekte te bestrijden, zei Survival International dat een uitbraak de geïsoleerde Yanomami-stam, die aan beide kanten van de grens tussen Brazilië en Venezuela leeft, diep in de Amazone, kan verwoesten. Tot nu toe hebben 23 Yanomami met mazelen symptomen medische behandeling gezocht in Brazilië, zei de organisatie voor inheemse rechten, en een van die gevallen is bevestigd.

Veel meer zouden ziek kunnen zijn in Venezuela, waar Survival International zegt, dat het moeilijker is om informatie te krijgen.

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube/VOA News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten