donderdag 5 juli 2018

Journalisten eenzijdig 'getraind' over grondenrechtenvraagstuk inheemsen en tribale volken

(Bron foto: ACT)
Jurist Martin Misiedjan informeert namens Amazon Conservation Team journalisten

Een goed journalist heeft zo'n 'training' toch niet nodig, gewoon even goed Googelen


Het Dagblad Suriname bericht woensdag 4 juli 2018, dat het Amazon Conservation Team (ACT) een tweedaagse training heeft georganiseerd voor journalisten over het grondenrechtenvraagstuk van inheemsen en tribale volken in Suriname. 

De training werd verzorgd door jurist èn presidentieel commissaris grondenrechten Martin Misiedjan, die niet alleen een historisch beeld heeft gegeven over inheemsen en tribale volken, maar heeft getracht te verklaren op basis waarvan deze groepen aanspraak maken op de grondenrechten.
Met deze training hoopt de organisatie dat de journalist bepaalde vragen die betrekking hebben op dit onderwerp kunnen stellen.
Misiedjan heeft in dit kader gesproken over de historische achtergrond van grondenrechten van de inheemsen. Het is in dit kader belangrijk te weten waarom inheemsen aanspraak hierop maken en andere volkeren niet.

'Waarom moeten de natuurlijke hulpbronnen voorbehouden worden voor zo'n kleine groep, terwijl we weten dat de natuurlijke hulpbronnen in de Grondwet van Suriname opgenomen zijn ten behoeve van de totale samenleving?' Maar, hij waarschuwt ook, dat er geen blauwdruk is voor deze situatie. 'Wat we kunnen doen, is leren uit de cases die in het buitenland succesvol zijn gebleken.'

Ook stond de jurist stil bij het begrip grondenrechten, een begrip dat in dit geval niet gemakkelijk te definiëren is vanwege de vele dimensies die aan dit begrip kleven. Echter kan na analyse gesteld worden, dat doordat inheemsen en tribalen een unieke leefwijze er op na houden en deze merendeels is gebaseerd op de hechte relatie die zij hebben met hun land, zij het recht behouden zelf over dit stuk grond te bepalen. Met grond wordt dus bedoeld de grond die zij van oudsher gebruiken en bewonen, wat cruciaal is voor zowel hun fysieke, culturele en hun spirituele vitaliteit. Het gaat dus om de unieke relatie die inheemsen/tribale volken hebben met het gebied, waarvan zij een bepaalde afhankelijkheid hebben. Hierbij gaat het om de wijze van gebruik, zoals traditioneel, jachtgebieden, visgronden.

'Wat men onder andere moet begrijpen, is dat deze volken het recht hadden op zelfbeschikking. Bij de discussie over de rechten van inheemsen en tribalen op de grond is het van belang rekening te houden met niet alleen historische aspecten, maar ook andere elementen zoals de continuïteit met het gebied. Verder onderscheiden zij zich qua cultuur, taal en tradities en zal er rekening gehouden moeten worden met hun traditionele rechten', aldus Misiedjan.

Vandaag zullen de verschillende perspectieven rond de problemen van binnen dit vraagstuk aangekaart worden alsook mogelijke oplossingsmodellen worden voorgesteld.

Of de journalisten tijdens de twee dagen ook zijn getraind door een vertegenwoordiger van de inheemsen is niet duidelijk. Indien slechts Misiedjan zijn verhaal heeft mogen afsteken, dan zijn de journalisten gekleurd, eenzijdig getraind. Overigens, een goed journalist heeft zo'n 'training' toch niet nodig? Gewoon even goed Googelen!

(Suriname Mirror/Dagblad Suriname)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten