donderdag 17 mei 2018

Linkse presidentskandidaat van Colombia Petro wordt gesteund door groot aantal minderheidsgroepen

Gustavo Petro de belangrijkste uitdager van Ivan Duque, een conservatieveling


De linkse presidentskandidaat van Colombia Gustavo Petro wordt ondersteund door een groot aantal minderheidsgroepen. Maar, of de gemarginaliseerde sectoren van het land in staat zijn om de verkiezingen te winnen, is verre van zeker. 

Gemarginaliseerde bevolkingen in Pacifishe- en zuidoost-departementen, samen met de plattelandsgebieden in het hele land, lijken zich samen te bundelen ter ondersteuning van de kandidaat tegen corruptie Gustavo Petro.


Het voormalige lid van de rebellengroep M-19 heeft met succes minderheidsgroepen gemobiliseerd die van oudsher werden verwaarloosd en gediscrimineerd. Verrassend genoeg is Petro in decennia in het traditioneel conservatieve land de populairste linkse presidentskandidaat geworden.

Communautaire leiders strijden voor het vermogen van Petro om gemarginaliseerde groepen te mobiliseren in de zwarte, inheemse en algemeen gediscrimineerde bevolkingsgroepen van de natie. Dit heeft hem doen opkomen als de belangrijkste uitdager van Ivan Duque, een conservatieveling die wordt ondersteund door de voormalige president Alvaro Uribe.

Prominente sociale leiders hebben zich uitgesproken en in de meeste gevallen actief campagne gevoerd voor de voormalige burgemeester van Bogota. Vooraanstaand inheems leider Feliciano Valencia heeft zich sterk ingezet voor Petro in gemeenschappen in Putumayo, Cauca en Valle del Cauca, en beweerde dat Petro de kandidaat is die de 'voorouderlijke en populaire erfenis' van de verschillende inheemse volkeren heeft verzameld.

'De meer dan 200 jaar van oplegging van de elite komt bijna ten einde', schreef Valencia op zijn Facebook-pagina.


Cesar Pachon, een invloedrijke boerenleider uit de centrale provincie Boyaca, vertelde hoe Petro de leider van het volk is, die 'de armste en meest nederige mensen' van Colombia vertegenwoordigt. 'Humaan Colombia is een partij die is geboren uit sociale sectoren zoals de inheemse, boer en Afro-afstammelingen van de maatschappij', zei Pachon naast Petro in een video.


'We zullen vechten voor de waardigheid van een #HumaneColombia ... We gaan de geschiedenis veranderen', vertelde de gemeenschapsleider via social media.

De zwarte rechten en milieu-pionier Francia Marquez, die de prestigieuze Goldman-prijs kreeg voor exemplarisch milieuactivisme, verwees naar Petro's politieke partij toen ze haar prijswinnende en internationaal uitgezonden speech afsloot met 'lang leve Humaan Colombia'.


De presidentskandidaat heeft ook toegezegd om te vechten voor andere gediscrimineerde groepen, zoals de steeds groter wordende LGBT-gemeenschap, gehandicapten en ouderen.

De LGBT-activiste Marcela Sanchez heeft geen kandidaat ondersteund, maar heeft Petro's meest populaire rivaal verslagen. Duque's campagne leidde een 'georganiseerde aanval op vrijheid en pluralisme', zei de directrice van Colombia Diversa op Twitter.


Als Petro, die een sterke steun heeft in arme gebieden in de dichtbevolkte hoofdstad, en goede ondersteuning langs de Caribische kust heeft, kan blijven doorgaan met het verzamelen van deze verwaarloosde gemeenschappen, zou hij naar voren kunnen komen als koploper.

Of de minderheden de meerderheid van de kiezers kunnen overtuigen, is echter verre van zeker. Alle peilingen zijn het erover eens, dat Duque op meer stemmen kan rekenen in zowel de eerste als de tweede verkiezingsronde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten