donderdag 17 mei 2018

AZP-directrice Redan: 'Minister Hoefdraad heeft gelijk, er is inderdaad sprake van verspilling'

'Al in 2015 was er een afwijking in ontwerp nieuwbouw Academisch Medisch Centrum'

'Wij zijn terug bij af en moeten weer naar de tekentafel, alles is in het werk gesteld om te redden wat er nog te redden viel'


'Minister Hoefdraad heeft gelijk. Doordat het huidige ontwerp niet gebruikt kan en mag worden, is er inderdaad sprake van verspilling', aldus de algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, vandaag, donderdag 17 mei 2018, op Starnieuws.

De afwijking in het ontwerp van de nieuwbouw Academisch Medisch Centrum (AMC) Suriname van wat afgesproken was met de Islamic Development Bank (IsDB) was reeds in 2015 een feit, of zelfs eerder, benadrukt Redan.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven, dat 4.2 miljoen Amerikaanse dollar is verspild in dit project. Het besluit om af te wijken van het originele ontwerp is genomen in de periode toen Antoine Brahim nog directeur was van AZP. Dit is gebeurd om budgettaire redenen, zegt Redan. Een volledig nieuw ziekenhuis bouwen conform Europese standaarden is ruim boven de 120 miljoen dolllar. IsDB zou dit project voor 70 miljoen financieren.

Nadat het alle stakeholders intern duidelijk werd, dat in het ontwerp cruciale medische afdelingen buiten beschouwing waren gelaten, was er veel ruis en ontevredenheid onder de medische staf. Er is toen (2015) gekozen om AMC gefaseerd uit te voeren.

Het huidige ontwerp betreft fase 1 en er was sprake van nog 2 fasen. Eind 2017 heeft IsdB meegedeeld, dat er een evaluatie zou plaatsvinden, omdat het ontwerp afwijkt van wat overeengekomen was in 2014. Redan zegt, dat het AZP verrast was met het standpunt, omdat de afwijking reeds in 2015 had plaatsgevonden en de IsDB nauw samenwerkte met Project Management Unit van het ministerie van Volksgezondheid. De IsDB kreeg voortgangsrapportages aangezien deskundigen van de bank minimaal één keer per jaar in Suriname waren. De IsDB heeft zich op het harde standpunt gesteld: 'scope change is niet formeel aan haar medegedeeld in 2015', legt de AZP-directrice uit.

'Begin januari 2018 heb ik uitgebreid de medische staf en overige stafleden geïnformeerd over het standpunt van de IsDB en dat ons worst case scenario is, opnieuw naar de tekentafel gaan en dat is helaas uitgekomen. In het weekend van 1 mei 2018 was er een topdelegatie van de IsDB in Suriname om haar standpunt/schrijven van 17 april te verduidelijken. Wij zijn terug bij af en moeten weer naar de tekentafel. Er is alles in het werk gesteld om te redden wat er nog te redden viel. Het wachten is op de regering om aan te geven hoe verder. Voor het AZP is dit een zeer pijnlijke situatie. Er moet een nieuw academisch ziekenhuis komen. Er moet een goed en gedegen masterplan komen dat de komende 50 jaar ziekenhuiszorg dekt. Het projectdossier 2014 is niet gebaseerd op een masterplan', zegt Redan.

De IsDB wil, zoals ook in het schrijven is aangegeven in de laatste alinea, ook de bouw van een nieuw ziekenhuis financieren, maar het plan moet herschreven worden.


'Hoe het plan eruit moet zien en het team dat zich zal bezighouden hiermee, moet nog goed besproken worden met de regering. Per slot van rekening is het de regering die een lening sluit. Wij moeten voorkomen, dat terwijl het gras groeit het paard sterft. Wij staan niet stil aangezien wij dagelijks honderden mensen in ons ziekenhuis moeten behandelen.'

'Voor nu is rehabilitatie van beddenhuis, bouw nieuwe operatie complex en uitbreiding van de Intensive Care unit onze hoogste prioriteit met als financierder het OPEC Fund for International Development (OFID). Deze projecten kunnen eind 2019 begin 2020 opgeleverd worden. Wij hebben veel te veel kostbare tijd verloren. Dit heeft allemaal te maken met administratieve zaken, technische zaken maar ook uitblijven van eigen bijdrage door de overheid. Ook wij wachten het aangekondigd onderzoek af.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten