donderdag 17 mei 2018

Vertegenwoordiger Bolivia in VN-Veiligheidsraad somt namen 61 Palestijnen op gedood in bloedbad onder Gaza-demonstranten

'Het is een bezetting - we hebben het over een bezettingsmacht en een bezettingsgebied'


De vertegenwoordiger van Bolivia bij de VN-Veiligheidsraad, Sacha Llorenti, begon zijn toespraak tijdens de spoedzitting dinsdag 15 mei 2018 door de namen op te sommen van de 61 Palestijnen die werden gedood in het bloedbad onder Gaza-demonstranten door Israël deze week.


Tienduizenden Palestijnen verzamelden zich in de buurt van de grens met Gaza om te protesteren tegen het besluit van de VS om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en zijn ambassade te verplaatsen naar de betwiste stad in het hart van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Ten minste 61 Palestijnen werden maandag gedood en honderden gewond op de dodelijkste dag in het belegerde gebied sinds de 2014-oorlog. Tezelfdertijd drong het Witte Huis naar voren met zijn inauguratie in Jeruzalem.

Llorenti herinnerde de leden van de Veiligheidsraad - waarvan de VS lid is - aan hun 'operatieve karakter', die verder moet gaan dan de stilte van het moment dat de raad wordt gehouden om de slachtoffers van maandag te gedenken.


'Als lid van de Veiligheidsraad - en in aanwezigheid van mijn geliefde broeder, de ambassadeur van Palestina - wil ik om zijn vergiffenis vragen en zeggen hoe jammer ik het vind voor de 6 miljoen Palestijnse vluchtelingen die hun huizen zijn kwijtgeraakt en vandaag leven in kampen.'
 
De opening van de Amerikaanse ambassade viel samen met de verjaardag van de oprichting van de staat Israël, een dag die door de Palestijnen wordt herdacht als al-Nakba, of 'de catastrofe'.

'Het spijt me dat de belofte van creatie van een Palestijnse staat 70 jaar lang nog niet is vervuld, sorry voor de meer dan 50 jaar bezetting.' 'De internationale gemeenschap heeft gefaald', voegde de Boliviaan eraan toe.

Hij zei vervolgens dat, hoewel er altijd twee kanten worden genoemd bij het verwijzen naar de Israëlisch-Palestijnse verdeeldheid, ze niet gelijkelijk de schuld krijgen, noch is het een conflict. 'Het is een bezetting - we hebben het over een bezettingsmacht en een bezettingsgebied.'

De VS kreeg er van de Boliviaanse ambassadeur van langs en zei dat het 'deel van het probleem' was geworden en niet de oplossing voor vrede, vooral na de verhuizing van de ambassade.

(Suriname Mirror/alaraby.co.uk/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten